Една позитивна ретроспекция на отминалата 2022

Въпреки че безспорно 2022 година беше предизвикателна за целия свят, бих искал да си спомним и положителните неща, които се случиха за ЛГБТИ+ хората през нея.

Ето че вече уверено стъпихме в 2023, но въпреки това може да погледнем назад и да си спомним какво ни донесе изминалата 2022 година. И въпреки че безспорно тази година беше предизвикателна за целия свят, бих искал да си спомним и положителните неща, които се случиха за ЛГБТИ+ хората през нея.

Започвайки от замръзналия Север, за първи път световен лидер се появи в шоуто Drag Race. Честта принадлежи на Джъстин Трюдо и Canada Drag Race. Като се има предвид, че през последните няколко години Drag Race излезе от тесните граници на „състезанието на гей мъже“ и даде огромната си световна сцена на транс (както мъже, така и жени), небинарни и дори хетеросексуални хора, този акт на подкрепа достига до безпрецедентно количество хора.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Поглеждайки се към САЩ, нека насоча вниманието ви към най-веселото заглавие, което някога съм виждал във вестник – “Гей републиканец победи гей демократ в надпреварата за Конгреса на Ню Йорк”. Да оставим настрана нашите политически позиции, чудесно е, че и двете водещи партии в САЩ приемат и популяризират ЛГБТИ+ политици и че хората гласуват за тях според техните качества.

Друга победа бе приетият от Сената на САЩ законопроект, защитаващ еднополовите бракове. Може да е горчиво-сладка победа, имайки предвид сложната правна среда в САЩ, но все пак е важна мярка за защита на правата на еднополовите двойки.

Придвижвайки се още на юг, вече всички мексикански щати признават еднополовите бракове в историческа победа за ЛГБТИ+ общността в Мексико.

Куба легализира еднополовите бракове с референдум.

Барбадос официално декриминализира гей секса между възрастни по съгласие. Тъжно е, че в 21 век трябва да се борим за толкова малко права, но все пак това е огромна победа.

И не можем да пропуснем красивата история на мис Аржентина и мис Пуерто Рико, които след като пазят връзката си в тайна в продължение на две години, най-накрая публично признаха за връзката си и се ожениха, събирайки огромна подкрепа в социалните медии.

Добри новини имаше и в Европа. Първата бивша комунистическа страна, въвела равенство в брака, включително права за осиновяване, е Словения.

В нашата съседка, Сърбия, се проведе Европрайд, въпреки огромните пречки от правителствето (иронично, оглавявано от открита лесбийка), крайно-десни организации и Ортодоксалната Църква.

И дори разкъсваната от война Украйна прие законопроект срещу речта на омразата основана на сексуална ориентация или полова идентичност.

Ако се придвижим на Изток, трябва да говорим за Световното първенство по футбол в Катар, където въпреки всички ограничения, наложени от ФИФА и страната-домакин, както участващите отбори, така и феновете непрекъснато повдигаха въпросите за нарушаването на човешките права осъществявано Катар. И дори имаме гей целувка, заснета по телевизията.

Същевременно, Токио започна да приема молби за еднополови партньорства. Япония все още не признава еднополовите партньорства, така че това е огромна стъпка в правилната посока.

Друг английски закон от колониалната епоха, криминализиращ секса между пълнолетни мъже по съгласие, беше отменен в Сингапур. Изглежда, че все още сме на години от равенството в брака в тази иначе много модерна страна, но се надяваме, че се движи напред.

Виетнамското министерство на здравеопазването се стреми да премахне конверсионната терапия чрез официална комуникация. И като говорим за конверсионна терапия, тя беше обявена за незаконна и във Франция и Канада!

И за финал, с малко добро настроение, първата гей-комедия, създадена от голямо студио със значителен бюджет – Bros (нека не споменаваме странното име подбрано от българските разпространители). Може да е малко груба, но все пак весела, фино закачаща се на съвременния гей живот в големия град. Определено си заслужава да се гледа с чаша горещо какао!