В САЩ приеха законопроект за защита на еднополовите бракове

Във вторник Сенатът на САЩ прие законопроект, който ще защити федералното признаване на еднополовите бракове – мярка в отговор на опасенията, че Върховният съд може да отмени решението от 2015 г., с което те бяха легализирани в цялата страна.

Законопроектът, който ще изисква от федералното правителство да признава брака, ако той е законен в щата, в който е сключен, е предназначен да бъде предпазна мярка, ако Върховният съд се произнесе против еднополовите бракове. Той няма да забрани на щатите да блокират еднополовите или междурасовите бракове, ако Върховният съд им разреши това.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Днес дългият, но неумолим марш към по-голямо равенство напредва„, заяви в изявление лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър. „Приемайки този законопроект, Сенатът изпраща послание, което всеки американец трябва да чуе: без значение кой сте и кого обичате, вие също заслужавате достойнство и равно третиране от закона.“

Законопроектът беше приет с 61 на 36 гласа, като за приемането му бяха необходими 60 гласа. Дванадесет републиканци се присъединиха към 49 демократи, които подкрепиха законопроекта. Един демократ, Рафаел Уорнок от Джорджия, отсъстваше, както и двама сенатори републиканци. Подобен, но не идентичен законопроект беше приет от Камарата на представителите по-рано тази година с подкрепата на 47 републиканци и всички демократи. Камарата на представителите ще трябва да одобри сенатската версия, преди тя да бъде изпратена на президента Джо Байдън, за да я подпише като закон.

През юни Върховният съд отмени правото на аборт в цялата страна, отменяйки 50-годишен прецедент. В съпътстващо становище съдията от Върховния съд Кларънс Томас написа, че съдът трябва да обмисли отмяната на други решения, защитаващи индивидуалните свободи, включително решението от 2015 г. относно гей браковете.

По данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ в САЩ живеят около 568 000 еднополови двойки, сключили брак.