Сингапур декриминализира сексуалните отношения между мъже

С това решение се слага край на законите от колониалната епоха, забраняващи секса между мъже.

 
BHK Banner
 

Министър-председателят на Сингапур Ли Хсиен Лун обяви, че планира да отмени закона, който криминализира еднополовите отношения. Това революционно съобщение означава, че раздел 377А, закон от колониалната епоха, който криминализира „грубото непристойно поведение“ между мъже, ще бъде отменен след десетилетие съдебни дела, водени от ЛГБТ хора и организации, за да се стигне до тук.

Раздел 377А е архаичен и дискриминационен. Благодарение на това съобщение гей хората могат да очакват с нетърпение, че вече няма да бъдат смятани за престъпници, а Сингапур решително премина към преследване на хора въз основа на тяхната сексуална ориентация.“ казва Теа Браун, главен изпълнителен директор на Human Dignity Trust.

Тя добавя: „Това решение е изключително важно не само за Сингапур, а и за цяла Азия и света, където милиони хора все още са криминализирани въз основа на своята сексуална ориентация или полова идентичност. Вълната продължава да се обръща решително срещу страните, които поддържат тези заклеймяващи закони.

Леоу Янгфа, изпълнителен директор на Oogachaga, базирана в общността организация с нестопанска цел, работеща с ЛГБТ хора в Сингапур, изрази благодарност към сингапурското правителство и заяви: „Това означава много за ЛГБТ общността.“ Те заявиха също, че „Декриминализацията не само ще подобри живота на ЛГБТ хората и техните семейства, но ще донесе и други очевидни ползи за бизнеса, търговията и международната репутация на Сингапур, което прави това съобщение добре дошло на много фронтове. С нетърпение очакваме конструктивния дебат в парламента през следващите месеци.

В началото закон 377  е забранявал абсолютно всички полови контакти освен вагинален секс между мъж и жена. През 1938 г. е въведен раздел 377А, насочен към гей мъжете. Докато раздел 377 е отменен през 2007 г., 377А не е. Съдебните преследвания са редки, но всеки мъж, хванат да извършва „грубо непристойно поведение„, може да бъде осъден на до две години затвор, дори ако сексът е бил по взаимно съгласие.

През последните години бяха повдигнати редица правни предизвикателства срещу раздел 377А. През 2014 г. искането за премахване на хомофобския закон в страната беше отхвърлено и на ЛГБТ хората беше казано да изчакат реформата на раздел 377А да мине през парламента. През 2019 г. беше започната отделна серия от дела след успеха на подобни съдебни спорове в Индия.  Днешното съобщение потвърждава, че сега правителството ще предприеме по-нататъшната стъпка за цялостна отмяна на разпоредбата.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина