Токио започна да приема заявления за еднополови партньорства

От миналата седмица градската управа на Токио приема заявления за издаване на сертификати за еднополови партньорства, което започва на 1 ноември.
Заявленията за така нареченото „вричане в партньорство“ се подават онлайн, както ще става и издаването на сертификатите.

Япония не признава еднополовите бракове, но двойките, които получат сертификат по системата, ще могат да кандидатстват за общински жилища, да получават субсидии за транспорт, и да бъдат информирани за медицинското състояние на партньора си в общинските болници.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сертификатът включва ангажимент от двамата партньори да си помагат взаимно. За да кандидатстват, поне единият партньор трябва да пребивава, работи или учи в Токио. И двамата трябва да са пълнолетни, без значение националността им.

Досега имах чувството, че обществото ни отбягва, но сега се чувстваме признати!“, каза 37-годишната Сойока Ямамото на пресконференция във вторник, след като подаде заявление през смартфона си.

Кандидатите с дете ще могат да включат и името на детето си в сертификата. 42-годишната Мамико Мода, която отглежда 10-месечно бебе с партньорката си, каза: „Радвам се, че успяхме да сложим имената на всички членове на семейството ми в заявлението. Сега ако трябва да посетим болница поради спешна нужда, ще можем да покажем сертификата и да докажем връзката си като семейство. Така ще живеем по-спокойно.

Първата подобна система за признаване на еднополово партньорство в Япония беше въведена през 2015 г. в токийските райони Шибуя и Сетагая. Днес 237 местни власти, където живеят 54,9% от населението на страната, имат подобни процедури.

Въвеждането на системата в Токио е изключително положително. Но партньорството не е достатъчно; искаме законен брак“, каза Соши Мацуока, председател на Fair, ЛГБТИ+ организация в Токио. Япония е единствената страна от Г-7, която не признава еднополовите бракове или граждански съюзи, въпреки широката подкрепа сред населението.