Франция забранява конверсионната терапия

Франция единодушно прие закон, с който превръща в незаконна практиката на конверсионна терапия на ЛГБТ+ в страната.

Лицата, които бъдат уличени в извършването ѝ, ще бъдат осъдени на лишаване от свобода за срок до две години и глоба в размер на 30 000 евро, а в случаите, в които става въпрос за лица под 18 години или уязвими възрастни, наказанието е по-тежко – 45 000 евро. Народното събрание прие законопроекта със 142 гласа „за“ и 0 гласа „против“ вечерта на 25 януари. Президентът Еманюел Макрон изрази в Туитър подкрепата си за този ход и заяви, че „да бъдеш себе си не е престъпление, защото няма какво да се лекува„.

 
L’N’Q: House & Disco
 

След като бъде подписан от президента, законопроектът ще влезе в сила след 14 дни. Според France 24 законът също така ще даде възможност за подаване на граждански искове от страна на активисти от името на жертвите – нещо, което беше приветствано в парламента като голям пробив за тези, които не могат да потърсят помощ сами. В речта си пред Националното събрание депутатът Лоранс Вансунеброк заяви, че законът ще накаже „всички онези, които приравняват дадена идентичност или сексуална ориентация с болест„.

Елизабет Морено, министър на равенството и многообразието в страната, нарече конверсионната терапия „варварска“ и добави, че тя „много често оставя трайни следи върху телата и умовете„.

Конверсионната терапия е описана в законодателството като „практики, поведение или думи, целящи да променят или потиснат“ „сексуалната ориентация или идентичност“ на пациента. Тя е широко осъждана от здравните експерти, като някои я сравняват с изтезанията. Сред тях са Световната здравна организация, Световната психиатрична асоциация и Организацията на обединените нации.

Новината идва само седмици след като Франция отмени забраната за даряване на кръв от гей и бисексуални мъже, с което сложи край на ограниченията, съществуващи от началото на епидемията от ХИВ/СПИН. На 11 януари министърът на солидарността и здравеопазването на страната обяви в Twitter, че промените ще влязат в сила на 16 март. Оливие Вера написа: „От 16 март всички французи, независимо от сексуалната им ориентация, ще могат да даряват кръв! Слагаме край на едно неравенство!“.

От известно време правителството на Обединеното кралство обещава забрана на тази практика, но все още не е изпълнило това.

Photo by Anthony Choren on Unsplash