Предизвикателствата, пред които се изправят модераторите на Grindr

Според нов доклад служителите, които модерират съдържанието на популярни приложения за запознанства, включително Grindr, са изправени пред криза на психичното здраве поради лошите условия на труд и липсата на ресурси за психично здраве.

В доклада си „Зад всяко плъзване“ Бюрото за разследваща журналистика“ (TBIJ), независима новинарска организация, разговаря с 40 настоящи и бивши работници от редица приложения за запознанства, включително Hinge, Tinder, Bumble и Grindr. Много от интервюираните са полагали труд за компании със седалище в Съединените щати чрез фирми на трети страни, базирани в Хондурас, Филипините и Бразилия – страни, които предлагат труд на по-ниска цена.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Интервюираните от TBIJ работници подробно описват предизвикателствата за психичното здраве, свързани с извършването на модерация на съдържание, които включват „симптоми на тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство„.

Те заявиха пред изданието, че аутсорс компаниите, за които работят, не правят почти нищо, за да се справят с тези проблеми. Ана, служител в компанията за подбор на персонал PartnerHero, която говори, използвайки псевдоним, каза, че работата ѝ за Grindr включва преглеждане на потребителски доклади за хомофобско насилие, сексуално насилие и убийства. Ана споделя, че когато напуснала работата си, тя останала неспособна да работи месеци след това и получила диагноза посттравматично стресово разстройство.

Служител от интервюираните в Хондурас, занимаващи се с модериране на съдържание за Grindr, споделя, че тя и колегите ѝ са били изложени на изображения на сексуално насилие чрез прикачен файл от потребител. „Трима души напуснаха този ден, защото не можаха да се справят с това„, казва служителката.

Общо TBIJ заяви, че е разговаряли с 14 бивши модератори на Grindr, като отбелязват, че „почти всички“ са се сблъскали с травмиращи условия, а един от интервюираните е заявил, че е правил опити за самоубийство няколко пъти, докато е работил в компанията.

Освен от обезпокоителното съдържание, което трябва да пресяват, служителите споделят и за burnout, предвид изтощителното темпо, което се съобщава, че трябва да поддържат. Съобщава се, че работниците в екипа PartnerHero на Grindr е трябвало да поддържат 92% или повече „оценка на качеството“ – мярка за вземането на решения – или да бъдат уволнени.

Grindr вече не е безопасно приложение„, казва пред TBIJ Джоузеф, служител по безопасността, който наскоро е напуснал Grindr.

В изявление до TBIJ Grindr заяви: „Нашите екипи по безопасност и правни въпроси, които разполагат с достатъчно ресурси, продължават да разглеждат сложните потребителски доклади, ако е необходимо.