Какво е „Drag Queen Story Hour“ и защо тези събития са обект на атаки?

Четенето на приказки, водено от драг кралици, става все по-популярно в страни от САЩ до Япония, докато в същото време набират скорост ожесточени кампании за противопоставяне на тези практики. Събитията Drag Queen Story Hour имат за цел да запознаят децата с различни модели за подражание и ЛГБТИ+ личности.

Критиците твърдят, че на тези събития сексуализират и объркват младата аудитория – твърдения, които са категорично опровергани от експерти и организатори. Вълната от протести срещу събитията, доведе до това някои от тях да бъдат подсигурени с допълнителна охрана или да бъдат изцяло отменени.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво е Drag Queen Story Hour?

Драг кралици четат детски книжки на млади слушатели и техните семейства. В прочетените книги понякога се появяват и персонажи от ЛГБТИ+ общността. Събитията се провеждат в обществени библиотеки и книжарници, обикновено са предназначени за деца на възраст между 3 и 11 години и техните семейства.

Първото събитие се случва в Сан Франциско от ЛГБТИ+ авторката и активистка Мишел Тий през 2015 г. Тя споделя, че е измислила концепцията като подходящ за деца начин да запознае малкия си син с ЛГБТИ+ културата. „Децата обичат магически персонажи, надхвърлящи реалността, а драг кралиците имат най-големите сърца и най-креативните умове„, казва Тий пред фондация Thomson Reuters.

Оттогава събитията се провеждат в Съединените щати и в страни като Великобритания, Швеция, Канада, Япония и Австралия. Всеки местен или национален клон се управлява и финансира индивидуално.

Каква е критиката?

Четенията предизвикаха протести, а няколко републикански политици в САЩ обещаха да предприемат действия за пълното им прекратяване. По думите на критиците драг-актовете са сексуални по своята същност и децата в детските градини и началното училище са твърде малки, за да бъдат запознавани с тематиката както на драг изкуството, така и на останалите ЛГБТИ+ теми. Някои от протестите в САЩ са тясно свързани с крайно десни политически групи. Представители на републиканците в Тексас, Флорида и Мисури обещаха да забранят драг представленията, като се позоваха на опасения за безопасността.

Във Великобритания демонстрациите срещу четенията до голяма степен са организирани и подкрепени от крайно десните националистически групи Независима националистическа мрежа (INN) и Патриотична алтернатива.

Неуспешен закон от 2020 г. в Мисури планираше да забрани в библиотеките всичко, което се счита за „неподходящ за възрастта сексуален материал„, с глоби и затвор за тези, които откажат да се подчинят.

Какво казват поддръжниците на драг събитията?

Поддръжниците казват, че представленията са съобразени с възрастта на децата и че критиците са мотивирани от хомофобия, като се опират на отдавнашни предразсъдъци, които приравняват това да си гей с педофилия.

Drag Queen Story Hour UK иска да покаже на света, че да си различен не е нещо лошо„, казва говорител на организацията. „Като предоставяме въображаеми модели за подражание на децата, ние можем да променим света книга по книга.

Всички техни изпълнители преминават през проверка на криминалното досие и получават обучение за работа с деца, заявяват още от организацията.

Смятам, че за моето малко момиченце е важно да се срещне с много различни хора в живота и да има наистина добро разбиране за разнообразието.“ казва 42-годишната Ребека Рикман-Дженкинс, която е завела 5-годишната си дъщеря на събитието „Drag Story“ в Норич, Източна Англия.

В нито едно представление няма съдържание за възрастни, а и децата ги обичат.

Какъв е резултатът?

Организаторите и драг изпълнителите заявиха, че няма да се уплашат от критиките.

Наистина ме разстройва фактът, че тези хора все още съществуват … но това, което бих казал, е, че тези хора са и двигателят на това, което правя„, каза през август пред BBC Саб Самюел, който е основател на Drag Queen Story Hour UK и чете приказки в своя драг образ.

Протестиращите също заявиха, че няма да отстъпят.

Този материал е преводен с автор OPENLY/THOMSON REUTERS FOUNDATION

Снимка: Guille-Allès Public Library, Guernsey