Страните, в които все още е незаконно да си гей

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която е на обиколка в три африкански държави – Гана, Танзания и Замбия, получи остри критики заради подкрепата си за правата на ЛГБТИ+ общността.

В речта си в Гана, в която призовава „всички хора да бъдат третирани еднакво„, тя изглежда критикува законопроект, внесен в парламента на страната, който криминализира застъпничеството за правата на ЛГБТИ+ хората и предлага затвор за тези, които се идентифицират като хора от общността.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По-късно председателят на парламента на страната Албан Багбин нарече забележките ѝ „недемократични“ и призова депутатите да не се оставят да бъдат „сплашвани от когото и да било„.

Къде хомосексуалността все още е забранена?

В 64 държави да бъдеш част от ЛГБТИ+ общността е обявено за престъпление, като почти половината от тях се намират в Африка. Някои държави наскоро предприеха стъпки за декриминализиране на еднополовите съюзи и подобряване на правата на ЛГБТИ+ хората.

През декември 2022 г. парламентът на Сингапур отмени противоречив закон, който забраняваше секса между мъже. През същия месец Върховният съд в Барбадос отмени законите, които криминализираха еднополовите отношения. През юли миналата година институциите в Антигуа и Барбуда обявиха за противоконституционен закон, криминализиращ еднополовите актове между пълнолетни лица по взаимно съгласие. През февруари 2021 г. президентът на Ангола Жоао Луренко подписа преработен наказателен кодекс, който разрешава еднополовите връзки и забранява дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация. През 2020 г. Габон отмени закон, който криминализираше хомосексуалността. През 2019 г. Върховният съд на Ботсвана също се произнесе в полза на декриминализирането на хомосексуалността. Мозамбик и Сейшелските острови също премахнаха законите срещу ЛГБТИ+ общността през последните години.

Но има и държави, в които съществуващите закони, забраняващи хомосексуалността, са били затегнати, включително Нигерия и Уганда. Парламентът на Уганда наскоро прие закон за борба с „хомосексуалните дейности„, което предизвика бурни обществени реакции в целия свят.

В някои страни усилията за премахване на законите се провалят. През май 2019 г. Върховният съд в Кения потвърди законите, криминализиращи „хомосексуалните дейности„. През февруари следващата година върховният съд на Кения постанови, че е било погрешно властите да забранят на гей общността да регистрира правозащитни организации, но подчерта, че „гей сексът“ остава незаконен.

В световен мащаб се наблюдава тенденция за декриминализиране и премахване на повечето закони насочени към ЛГБТИ+ общността.

Досега 33 държави в света признават еднополовите бракове, а 34 други предвиждат известно признаване на партньорството на еднополовите двойки, казва ILGA.

В Африка еднополовите бракове и гражданските съюзи са законни само в Южна Африка и на френските острови Майот и Реюнион.