Испания открива линия за помощ на жертви на ЛГБТИ-фобия

Министерството на равнопоставеността на Испания откри телефонния номер 028 за подаване на сигнали за престъпления от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди.

В Испания вече има телефонни номера за спешна помощ към полицията, бърза помощ и пожарната, както и специални линии за помощ на жертви на домашно насилие и насилие над жени, за помощ при наркозависимост и дори специална линия за помощ на туристи.

По повод прайд месеца, страната реши да открие специален номер за жертви на престъпления от омраза, извършени по хомофобски и трансфобски подбуди, който е достъпен на шест различни езика, включително английски.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Министерството на равнопоставеността направи телефонния номер „028“ достъпен за всеки, който може да се обади, ако се чувства застрашен или дискриминиран заради своята сексуалност или полова идентичност.

Освен това тази услуга ще се предлага и чрез електронна поща 028-online@igualdad.gob.es и онлайн чат. Разработката беше приета положително от много хора в Испания като голяма крачка напред в защитата на правата на ЛГБТИ+ хората.

This material is produced with the support of the Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the US. The opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.