Адв. Христо Копаранов от СОС: Недопустимо е някой да разпалва омраза в София

„В София трябва да се гарантира сигурността на всички и да се вземат мерки за противодействие на престъпленията от омраза.“

Такива искания към СДВР и органите на реда отправи общинският съветник от групата на ПП-ДБ, адв. Христо Копаранов, по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет на тема „сигурност“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Адв. Копаранов отправи въпроси към представителите на МВР и СДВР какви мерки са предприети за идентифициране на невралгични точки, където се извършват престъпления от омраза и предложи модернизиране на работата на органите на реда и общината в тази връзка. Друг от въпросите беше как СДВР гарантира, че бързо и ефективно ще реагира, когато се получи сигнал за престъпление от омраза. По време на заседанието бяха повдигнати и въпроси води ли се статистика за престъпленията от омраза и работи ли се по това жертвите на такива инциденти да не стават жертва и на унижения и лошо отношение от самите служители на полицията.

Адв. Копаранов припомни и редица случаи на жертви на хомофобски и други нападения, като тези с пребитото момче в Западен парк, защото „имал женски глас“, нападението над куиър жени тази година в софийски мол, както и хомофобското нападение над куиър жена в друг столичен мол преди няколко години. Адв. Копаранов обърна внимание, че престъпленията от омраза са сред причините за усещането на несигурност и че много хора от ЛГБТИ+ общността се притесняват за живота и здравето си.

Извънредната сесия по сигурността на Общинския съвет се проведе по повод създалото се напрежение след ксенофобски оценки на няколко инцидента, случили се на бул. Витошка и приемателен център в район Овча Купел. Ескалация се получи след като инцидентите бяха представени като етнически мотивирани и това доведе до фашизирани групи от непълнолетни младежи, които обикалят центъра на София и столичното метро, развяват знамена със свастики и нарушават спокойствието и сигурността на софиянци.