Новият филм на Disney „Странният свят“ учи децата, че да си гей е „нормално“ по най-добрия начин

"Странният свят" включва първия в историята на студиото гей персонаж в главната роля.

С участието на Джейк Джиленхол в ролята на търсача Клейд, Габриел Юниън в ролята на съпругата му Меридиан и Джабуки Йънг-Уайт в ролята на сина им Итън, „Странният свят“ представя романтичната връзка между двама тийнейджъри, които са въвлечени в приключение на мистериозна планета, наречена Авалония.

Итън, щастливо момче с жажда за живот, в крайна сметка развива чувства към Диазо, младеж, когото среща, докато кланът Клейд е зает със спасяването на света.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Неговата сексуалност е една част от него. Той също така е смел и безумно съпричастен.„, казва режисьорът Дон Хол пред Variety.

Габриел Юниън, която в реалния живот е родител на гей дете – Зая Уейд, заяви, че не става дума за „нормализиране“ на каквото и да било. „Хората продължават да използват думата „нормализиране“, а не е нужно да нормализирате нормалното“, каза тя пред Variety. 

Итън е и представител на две раси – още един аспект от неговата идентичност, който, обаче, не е застъпен във филма. Йънг-Уайт, който озвучава тийнейджъра, казва, че според него е „доста готино„, че репрезентацията е направена по „начин, който не е тежък или принудителен„.

През 2022 г. излизат няколко анимационни филма на Disney, които започват да разширяват репрезентацията на различни групи хора и общности. Филмът „Мей червената панда“ предизвика гнева на десните коментатори заради безсрамното изобразяване на младо момиче, което за първи път се сблъсква с менструацията и порастването.

Светлинна година“ се сблъска с подобен отпор заради сцената с целувката между космическия рейнджър Алиша Хоторн и Кико. Сцената беше изтрита и по-късно възстановена на фона на по-широката полемика относно позицията на Disney за правата на ЛГБТИ+ общността – студиото беше принудено да се противопостави на закона на Флорида „Не казвай гей„, след като първоначално запази мълчание по него.