Доли Партън критикува законопроектите на Тенеси, насочени срещу транс хората: „Искам хората да се държат добре с всички“.

Доли Партън наруши правилото си да не говори за политика, за да говори за родния си щат Тенеси и неговите болезнени закони срещу транс хората.

По време на легендарната си кариера изпълнителката на „Джолийн“ се е опитвала – в по-голямата си част – да избягва да говори за политика или актуални теми в интервюта. Но в скорошен разговор пред „Холивуд рипортърПартън реши да сподели мнението си за неотдавнашната поредица от трансфобски закони в Тенеси.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През март щатът прие забрана за предоставяне на здравни грижи за непълнолетни лица, които потвърждават пола им, включително основани на доказателства лечения като хормонални терапии и средства за блокиране на пубертета, въпреки че тези лечения са подкрепени от всички големи медицински асоциации в САЩ.

Понастоящем редица транс тийнейджъри от Тенеси и техните семейства очакват да чуят дали Върховният съд ще разгледа техните случаи и ще блокира дискриминационната забрана, след като не успя да блокира забраната в Шестия окръжен апелативен съд на САЩ.

Коментирайки законите на щата, насочени срещу транс хората, певицата заяви: „Просто искам всички да бъдат третирани добре. Опитвам се да не се намесвам в политиката. Опитвам се да вникна в човешкия елемент на нещата.“

През цялата си кариера Партън е била защитник на ЛГБТИ+ общността, като редовно е използвала платформата си, за да им покаже подкрепа и да призове по-консервативните си фенове да отворят сърцата си, като още през 2009 г. изпълнителката се застъпи открито за брачното равенство.