Небинарен пожарникар – жертва на престъпление от омраза в Канада

Небинарен пожарникар от Отава, Канада, твърди, че са станали жертва на престъпление от омраза от собствените си колеги. Полицията в Отава съобщи, че на двама служители на пожарната служба в Отава (OFS) са повдигнати обвинения във връзка с нападението над небинарен пожарникар.

Според CBC първият е обвинен в нападение, мотивирано от омраза, при утежняващи вината обстоятелства, а вторият – в престъпна небрежност. Инцидентът е докладван на полицията на 20 септември 2022 г., а на служителите са повдигнати обвинения на 5 ноември.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

CBC съобщава, че предполагаемата жертва е небинарен новобранец пожарникар, които разказват пред полицията, че са били обсипани с трансфобски обиди от един от колегите си, преди да бъдат нападнати и душени.

Деби Овусу-Акиеа, изпълнителен директор на Канадския център за джендър и сексуално разнообразие, заяви пред Canada.com: „Това е изключително разочароващо. Мисля, че трябва да се признае, че на работните места, където преобладават мъжете – и то предимно бели и хетеросексуални – има проблеми с мизогинията, хомофобията и трансфобията.

Бившият началник на пожарната в Отава Ким Айот, сега генерален мениджър на службите за спешна помощ и защита към град Отава, каза в изявление за CBC: „Град Отава не толерира никакви предполагаеми криминални прояви и се отнася изключително сериозно към въпросите, свързани с некоректно поведение на служители на града.

This material is produced with the support of the Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the US. The opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.