Служители на Disney казват, че компанията изрязва „почти всеки момент“ от куиър любовта в продукциите си

„Дори ако създаването на LGBTQIA+ съдържание беше отговорът… на нас ни се забранява да го създаваме.“

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Чапек наистина би искал думите на компанията му да говорят по-силно от действията, но служителите, на които той разчита, вече не прикриват корпоративната хомофобия.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В сряда служителите и съюзниците на LGBTQIA+ в Pixar публикуваха изявление, в което осъждат мълчанието на Disney по повод скандалния законопроект на Флорида „Don’t say gay“, който в общи линии забранява обсъждането и споменаването на куиър теми в образователната система, както и продължаващата финансова подкрепа на компанията за политиците, които са спонсори на законопроекта, включително за яростния хомофоб Денис Баксли, който е автор на законопроекта.

По-рано тази седмица Чапек се опита да контролира вътрешните си щети, като настоя, че най-добрият начин за Disney да се бори с „Don’t say gay“ е да продължи да произвежда „вдъхновяващо съдържание“ с ЛГБТ+ герои, като например „Модерно семейство„. Този мекушав отговор обаче само предизвика още по-голям гняв в компанията и извън нея и макар че в четвъртък Disney официално осъди законопроекта, беше твърде късно да избегне справедливия гняв на служителите си.

Ние в Pixar лично сме свидетели как красиви истории, пълни с разнообразни герои, се връщат от корпоративните прегледи на Disney, обръснати до трохи от това, което някога са били“, се казва в писмото, като се отбелязва болезненото лицемерие да се наблюдава как компанията печели пари от прайд събития, докато задушава куиър изразяването. „Почти всеки момент на откровена гей привързаност се изрязва по нареждане на Disney, независимо кога има протести, както от творческите екипи, така и от изпълнителното ръководство на Pixar.“

Някои създатели не се притесняват да публикуват оплакванията си. „Знам, че трябва да плащам сметки, но работата за тази компания ме кара да бъда толкова разстроена„, казва Дана Терас – чието много бисексуално шоу The Owl House ще приключи след предстоящия трети сезон – във видео, публикувано в Twitter. Миналата година в интервю за Vanity Fair Терасе разкри, че ръководителите на Disney са ѝ казали, че „по никакъв начин не може да има каквато и да е гей сюжетна линия сред главните герои„.