Поредно нагло нападение срещу ЛГБТИ общността

ЛГБТИ общността в България редовно е ползвана за боксова круша в политическите игри, а престъпленията от омраза остават не-разследвани и ненаказани. Поредният скандален случай е нахлуването на кандидата за президент Боян Расате в Рейнбоу хъб.

Това е и повода да припомним не малкото подобни инциденти през последните години и да поговорим а адвокат Деница Лювенова как може правната програма на ЛГБТ организация Действие да помогне на жертвите на престъпления с хомофовски и трансфобски характер.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Фактите около нападението

На 30 октомври 2021 г. около 17:30 часа десетина човека нахлуват в защитеното пространство Рейнбоу Хъб. Унищожават чуждо имущество и нанасят лека телесна повреда на едно от лицата, които са в Рейнбоу Хъб в този момент. Сред нападателите е идентифицирано лицето Боян Станков – Расате. Образувано е досъдебно производство.

На 01.11.2021 г. Главният прокурор на РБ подава мотивирано искане с вх. № ПВР-09-4 до Централната избирателна комисия (ЦИК) за разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство № 423/2021 г. по описа на СО – СГП. С Решение № 843-ПВР от 01.11.2021 г. ЦИК дава разрешение за привличането на Боян Расате като обвиняем. На 03.11.2021 г. Боян Расате е задържан за 72 часа и е привлечен в качество на обвиняем за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. На 05.11.2021 г. е пуснат с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер от 1000 лева.

Проблемната квалификация

Според адвокат Любенова квалификацията на престъплението, извършено от кандидатът за президент Боян Станков – Расате предизвиква много въпросителни. За неотчитането на хомофобските подбуди на нападателя е проблемно на няколко нива.

На първо място, Софийска градска прокуратура не квалифицира деянието като такова, породено от омразата на Боян Расате към ЛГБТИ хората, т.е. неговата нестихваща омраза срещу цяла социална група. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в поредица от решения сочи тази грешна квалификация като нарушение на чл. 3 във връзка с чл. 14 на Европейската конвенция за правата на човека (Abdu v. Bulgaria, Application № 26827/08; Identoba and Others b. Georgia, Application № 73235/12; Sabalic v. Croatia, Application № 50231/13). Или иначе казано, когато прокуратурата е изправена пред престъпление, което трябва да квалифицира и когато за него е видно от събраните доказателства, че става въпрос за престъпление с дискриминационен мотив, включително за действителната или предполагаема сексуална ориентация на жертвата, то е задължение на държавата-членка да предприеме необходимите действия за демаскиране на дискриминационния мотив. В мотивите си по делото Sabalic v. Croatia Европейският съд по правата на човека подчертава, че „[т]ретирането насилието и бруталността с дискриминационно намерение наравно с случаите, които нямат такъв оттенък, би било затваряне на очите за специфичния характер на действията, които са особено разрушителни за основните права. Неуспехът да се направи разграничение в начина, по който се третират ситуации, които са по същество различни, може да представлява неоправдано третиране, несъвместимо с член 14 от Конвенцията“.[1]Освен демаскирането на мотива на престъплението, за да е изпълнила позитивните си задължения по Конвенцията за правата на човека държавата-членка следва да е осъдила публично това поведение на обвиняемия/подсъдимия с цел да осигури увереността на защитената група, че съответните власти ще предприемат необходимите действия, за да защитят тази група от насилие, породено от дискриминационен мотив. Още повече, според Европейския съд по правата на човека сред положителните задължения на държавата е и изискването националната правна система да прилага наказателното право срещу извършителите на такива деяния с цел именно демаскиране на мотива. В противен случай, този дискриминационен мотив би могъл да остане скрит, а престъплението да се третира като „обикновено“ такова, което би довело до по-ниска присъда, а от тук съответно неравно третиране към цялата група, което би имало пагубно значение предвид възпитателния ефект върху извършителя и обществото.

Деница Любенова подчертава, че докато всяко престъпление има разрушително въздействие върху жертвата, то при престъпленията с дискриминационен мотив това разрушително въздействие се разпростира не само върху жертвата, но и върху цялата социална група, към която жертвата принадлежи. Или иначе казано, когато изпълнителната власт не разпознава и не отчита дълбочината на проблема това влече след себе си заплаха за обществения ред и дава явна заявка за извършителя на престъплението, че няма да носи отговорност и няма да търпи последствие за своите действия.

От 2008 г. насам ЛГБТИ хората са обект на постоянна атака:

По време на първия София Прайд през 2008 г. ЛГБТИ общността е нападната от сформирана и добре групирана съвкупност от хора, преимуществено мъже. В деня на шествието са арестувани 88 души.[3]

На 20март 2010 г. седем от членовете на младежка ЛГБТ организация „Действие“ са нападнати, по време на организиран от тях протест в град Пазарджик. Срещу протестиращите в деня на протеста има събрана тълпа от над 100 демонстранти, част от които отправят закани за живота им. Активистите са ескортирани от полицията до София.[4] Образувано досъдебно производство няма.

След София Прайд 2011 отново доброволци на „Младежка ЛГБТ организация Действие“ са нападнати след края на шествието. Ритани и бити са трима от тях. Подават жалби в полицията, извършителите не са установени, разследването е прекратено.

На 3 декември 2014 г. е нападнат гей мъж. Жертвата била ритана и наричана „педераст“. Пострадалият съобщил за нападението в 1-во районно управление на полицията. С постановление СРП отказва да образува досъдебно производство поради това, че не са събрани данни за извършено престъпление от общ характер.

През 2014 г. и 2016 г. прокуратурата е сезирана, заради множество призиви за насилие срещу „София Прайд“ и закани срещу организационния комитет, включително на крайнодесния активист Мирослав Паскалев – Зорец. Посленият в свой статус дава инструкции как участници в „София Прайд“ да бъдат причаквани на спирки на градския транспорт след края на шествието, за да бъдат нападани. И в двата случая прокуратурата отказа да образува досъдебно производство.

На 1 срещу 2 май 2015 г. гей мъж е нападнат в пловдивски бар.[5] Заради леката телесна повреда, няма образувано досъдебно производство.

На 6 януари т.г. млада жена, лесбийка, бе нападната, бита и изпадна в комоцио. Няма образувано досъдебно производство.

На 18 февруари 2019 г. в центъра на София е нападната Галя Петкова, защото приличала на „гей“.[6] По случая има образувано досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда. Производството е спряно, поради неразкриване на извършителя. Жертвата не е компенсирана за нанесените й материални и нематериални вреди.

На 16.03.2019 г. около 17 часа гологлав мъж нахлул в Рейнбоу Хъб и агресивно е счупил стойката на знамето, след което го взел и си тръгнал. Следват поредица от вандализирания на пространството. Няма образувани досъдебни производства.

На 4-ти срещу 5-ти юли 2020 (събота срещу неделя) неизвестни лица с маски на лицата са извършили палеж на флага с цветовете на дъгата, окачен на фасадата на сградата Walltopia, където се намират моите офиси – бул. Цариградско шосе № 111. Образуваното досъдебно производство е прекратено.

На 27 септември 2020 г. група 14-15-годишни младежи бяха орга­ни­зи­рали в социалната мрежа „Инстаграм“ тълпа за „прочистване“ на Цар-Симеоновата градина в Пловдив от хора, които им приличат на хомосексуални.

Акции за „прочистване“ се организират и на 3 октомври, в Бургас. Районна прокуратура – Бургас е установила самоличността на авторите на постовете в „Инстаграм“, чрез които се организираше събиране на тълпа за побой над нехетеросексуални хора, като всичките са дена на 13 и 14 години.

10 октомври 2020 г. на Шествие срещу омразата в Пловдив, организирано от ЛГБТИ активисти се събират над 150 контрадемонстранти. До сблъсъци и насилие не се стига.

11.2020 г. по време на представяне на книга „Смелостта да бъдеш“ на ЛГБТИ организация Действие в бар EduSpace BG, намиращ се в ж.к. Белите брези, бл.13 тълпа младежи, наброяваща 50-60 човека се събра пред заведението, всявайки страх в участниците в събитието и скандирайки по време на цялото събитие.

05.2021 г. по време на първия Бургас Прайд полицията допуска отклоняване от първоначално обявения маршрут на контрадемонстрантите и ги допусна в непосредствена близост до прайда, позволявайки им да замерват участниците в прайда, да отправят закани и обиди, а впоследствие и осуетявайки шествието на прайда.

05.2021 г. по време на представяне на книга в ЛГБТИ културния център „Дъ Степс“ на ул. „Братя Миладинови“ № 12 тълпа провокатори се събра пред вратите на центъра, разлепвайки на прозорците му послания против ЛГБТИ хората и всявайки с присъствието си като тълпа страх у посетителите.

05.2021 г. на представянето на две книги на ЛГБТИ организация „Действие“ в Радио Пловдив / Radio Plovdiv събитието бива обградено и активисти с маски и друго облекло със знака на организацията „Български национален съюз Еделвайс“ нахлуват и удрят председателката на организацията – Венета Лимберова;

05.2021 г. в „Дъ Степс“, по време на прожекция на филм тълпа младежи провокатори влизат в в публично обявеното събитие. Много от младежите носят отличителни знаци на организацията „Български национален съюз Еделвайс“, а сред тях са и представители на ВМРО.

05.2021 г. неизвестни лица са облепили входната врата в сградата, където се помещава ЛГБТИ общностният център „Рейнбоу Хъб“, с лепящи се стикери с послания против ЛГБТИ хората. На същата дата в Дом на киното, където се провежда София Прайд филм фест нахлуват десетима контрадемонстранти, които обаче не са допуснати на прожекцията на филма.

06.2021 г. Витрината и фасадата на The Steps отново бе вандализирана със стикери „Stop LGBTI Virus“ и друга пропаганда и с разбити яйца, същото е сторено и на 05.06.2021

На 06.06.2021 г. на прожекция на София Прайд филм фест събитието е обградено от над 150 крайно десни активиста. През деня на същия ден ВМРО и Ангел Джамбазки призовават публично да се осуети събитието.

06.2021 г. група младежи на бул. Витоша заплашват и вадят нож на участници на София Прайд.

06.2021 г. в Пловдив група ЛГБТИ младежи са нападнати на публично място. Един от тях е ударен сериозно няколко пъти и е откаран в болница.

Септември 2021 г. в София се пребити две гей момчета, единият от които постъпва в болница със средна телесна повреда. Има образувано досъдебно производство, няма намерен извършител.

Най-емблематичният случай за престъпление с дискриминационен мотив сексуална ориентация е убийството на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов. Убийството е извършено на 30 септември 2008 г. в Борисова градина в град София. През 2010 г. двама млади мъже са арестувани като заподозрени. В показанията си пред полицията двамата мъже признават, че са „прочиствали парка от гейове“ и системно са пребивали гей мъже в парк „Борисова градина“, т.е. поведението им не е било инцидентно. В мотивите на Решението си Софийски апелативен съд (САС) заключва, че пряката цел на подсъдимите е ясно установена, а именно – нанасяне на побой на кое да е лице, за което те счетат, че е хомосексуално. САС заключва, че „нападателите са изпитвали силна и безпричинна омраза към жертвата, продиктувана от лишената от каквато и да било интелигентност и напълно грешна представа на подсъдимите за собствената им значимост и превъзходство над тези, които смятат за различни, т.е. хомосексуалните лица, които нападат“, т.е. Софийски апелативен съд подчертава мотива за убийството, а именно – предполагаемата сексуална ориентация на 25-годишния студент по медицина.

Въпреки това с решение на Върховен касационен съд от 2018 г. присъдата на Софийски апелативен съд е изменена, като наложените на подсъдимите наказания са намалени. В това свое решение ВКС не отчита доказаните хомофобски мотиви за убийството нито като „хулигански подбуди“ по смисъла на чл.116, ал.1, т.11 от НК, нито като отегчаващо отговорността обстоятелство, обуславящо налагане на по-тежки наказания.

Въпреки че българското законодателство все още не прилага ефективно международните стандарти за човешки права за всички граждани и не преследва хомофобските и трансфобските престъпления, отчитайки дискриминационния мотив на извършителя, всеки станал жертва може да получи безплатна правна помощ чрез правната програма на ЛГБТ Организация Действие.

Всеки от нас може да допринесе за преодоляване на хомофобията, както в здравната система, така и въобще в обществото ни. Жертвите или свидетелите на нападения или дискриминация трябва да сигнализират за това на сайта wearetolerant.com.

Ако сигналите не са анонимни, случаите може да бъдат поети от правната програма на ЛГБТИ Организация Действие. Жертвите също могат да бъдат насочени или да им бъде предложена безплатна психотерапевтична помощ  Анонимните сигнали също имат значение, защото на тяхна база фондация ГЛАС изготвя всяка година доклад за престъпленията от омраза в България. Това е особено важно за страна, в която заради липса на адекватно законодателство правоохранителните органи не следят темата изрично. Издадените досега доклади могат да се намерят на страницата на фондацията – glasfoundation.bg

Повече за правната програма на Младежка ЛГБТ Организация действие и за възможностите да потърсите и отстоявате правата си, можете да разберете на 23 ноември по време на Заключителната конференцията на проекта Rainbow shield, организирана от фондация ГЛАС и ЛГБТ Организация Действие. Можете да я проследите онлайн тук – https://www.facebook.com/events/609736423485102

Конференцията може да бъде гледана и в канала на фондация ГЛАС във Фейсбук.

Този материал се реализира от фондация ГЛАС в рамките на проекта „Rainbow Shield: Подобряване достъпа до правна защита на ЛГБТИ хората в България“. Проектът се финансира от програма „Права, Равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020). За съдържанието на публикацията отговорност носи единствено създателят ѝ. Изразените тук становища не обвързват по никакъв начин Европейската комисия и тя не носи отговорност за използването на информацията, която се съдържа в този материал.