Върховният съд на Южна Корея отмени присъдата на двама гей войници

На 21 април, Върховният съд на Южна Корея отмени решение на военния съд, който бе осъдил двама гей войници заради това, че правили секс един с друг извън казармата. Върховният съд заяви, че присъдата разтяга значението на иначе широко критикувания военен закон за содомията.

Решението на съда да върне делото на Върховния съд на въоръжените сили беше приветствано от защитниците на правата на човека, които отдавна протестират срещу член 92-6 от Закона за военните престъпления от 1962 г., който забранява сексуалните взаимоотношения между войници от един и същи пол, мнозинството от които са мъже.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Член 92-6 предвижда максимален срок от две години лишаване от свобода за „анално сношение“ и „всякакви други неприлични действия“ между военнослужещи. След обсъждане от 13-те съдии от Върховния съд, главният съдия Ким Мьонг-су заяви, че те са стигнали до заключението, че разпоредбите не трябва да се прилагат по отношение на секса по взаимно съгласие между мъже военнослужещи, който се извършва извън военни обекти и в извънработно време.

Представите за непристойност се променят с течение на времето и промените в обществото“, заяви Ким в решението, което беше излъчено онлайн. „Идеята, че сексуалните действия между хора от един и същи пол са източник на сексуално унижение и отвращение за обикновените хора и противоречат на морала, не може да бъде приета за универсален и подходящ морален стандарт за нашето време.

Това решение е важен момент в борбата срещу дискриминацията, пред която са изправени ЛГБТИ хората в Южна Корея“, заяви Борам Джанг, изследовател на Амнести Интернешънъл за Източна Азия.

Той добави, че „криминализирането на сексуалните действия между лица от един и същи пол в армията на Южна Корея отдавна е шокиращо нарушение на правата на човека, но днешното решение трябва да проправи пътя на военнослужещите да живеят свободно без заплаха от съдебно преследване. Правителството на Южна Корея трябва бързо да отмени член 92-6 от Военния кодекс като следващата стъпка към прекратяване на ширещата се стигматизация, пред която са изправени ЛГБТИ хората в страната.

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че ще „проучи внимателно“ решението на Върховния съд, докато тече делото, изпратено обратно на военния съд.