Емил Методиев

ЛГБТИ+ общността се обединява срещу поредния политически акт на хомофобия

Седмица преди предстоящите избори най-дейното звено на Българската социалистическа партия (БСП) – Корнелия Нинова направи поредния си удар върху „джендър идеологията“. Този път вълненията на Нинова я отведоха до превърналото се в традиция Дринго, Малина Янк и Националния фонд „Култура“.

Часове след първото Дринго за годината, Нинова изяви своето възмущение в официалният си фейсбук профил. С гръмкото „Потресаващо!!! Фонд „Култура“ платили 93 000 лв от парите на българските граждани за шоу на транссексуални. “ и снимка на Малина Янк, главата на БСП отново размаха юмрук срещу нейният най-голям враг – „джендър идеологията“… придружено, разбира се, от снимка на Нинова с дете на ръце, защото една такава никога не е в повече.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След ужасяващите анти-драг и анти-транс закони в САЩ, това е и първият случай в България, в който драг шоу се представя като неподходящо и неморално събитие пред широката общественост.

ЛГБТИ+ общността в България, обаче, не беше склонна да остави подобни омразни коментари без последствия. Стотици представители на общността изразиха подкрепата си към местните драг таланти в социалните мрежи и към Малина Янк, която стана основна мишена на атаката на Нинова.

Реакциите и коментарите под поста на Нинова, обаче показва, че в България има и нарастващо движение за подкрепа и приемане на ЛГБТИ+ общността.

С наближаването на изборите за пореден път ставаме свидетели как политици и свързани групи се стремят да използват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клевети чрез насърчаване на страх и омраза към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската книжка “Мравин”, изложбата “Другите българки”, също финансирана по проект на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тематика и т.н. Броени дни преди изборите сме свидетели на нова координирана клеветническа кампания, по повод инициативата ни Drag Bingo.“ споделиха в официална позиция The Steps.