LIVE in the Bay TV

Хеклина, драг легендата от Сан Франциско, почина на 55

Стефан Григелко, стожер на драг общността в Сан Франциско, човекът зад образа на Хеклина, е намерен мъртъв в понеделник в Лондон по време на турне с Пийчес Крайст.

Хеклина е откритa от Пийчес Крайст в понеделник сутринта. Дуото са били на турне със сценичната си продукция „Mommie Queerest„, пародия на култовия филм от 1981 г. „Mommie Dearest„, която е била предвидена за двуседмично представление в театър „Сохо„. Официална причина за смъртта не е обявена.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Шокирана съм да ви съобщя тази новина. Живея в истински кошмар, така че ми простете, ако точно сега нямам всички отговори. Тази сутрин отидох да посрещна моята скъпа приятелка Хеклина, която участва с мен в шоуто „Mommie Queerest“ тук, в Лондон, и я намерих мъртва„, пише Пийчес Крайст в изявление в социалните мрежи. „Хеклина е не само моята най-добра приятелка, но и любима икона на нашата общност.

Театър „Сохо“ също потвърди смъртта на Хеклина в изявление: „Мислите ни са с Пийчес, екипа на „Mommie Queerest„, семейството на Хеклина, приятелите и ЛГБТИ+ общността.“

Родена в Минеаполис, Минесота, изпълнителката се премества в Сан Франциско, след като известно време живее в Исландия. Името Хеклина е вдъхновено от вулкана Хекла.

Хеклина става неизменна част от драг общността в Сан Франциско през 1996 г. като водеща на популярната седмична поредица, известна сега като „Mother„, в която са гостували личности като Лейди Гага и Чарро. С това тя поставя началото на много местни драг кариери и служи като основен източник на творческо вдъхновение в общността, включително за победителката в RuPaul’s Drag Race: All-Stars Аляска Тъндърфък.

Хеклина е институция„, казва Аляска през 2020 г. „Семето на драга, който тя засаждаше и поливаше през годините, се превърна в безброй градини и букети на драг съвършенството. Продължавам да се възхищавам на нейната работна етика, упоритост и сърце.

Джаки Бийт, Коко Перу и стотици други изявени драг артисти изказаха своята почит към Хеклина.