Сцена от „Фантастични животни“, потвърждаваща, че Дъмбълдор е гей, цензурирана в китайската версия

Диалогът, който потвърждава, че Албус Дъмбълдор е гей, е премахнат от „Фантастични животни: тайните на Дъмбълдор„, от версията, която се излъчва в кината в Китай.

Warner Bros са премахнали около шест секунди диалог, свързан с ЛГБТ+, от 142-минутния филм, съобщи Independent. Основната част от редакциите засяга предишна романтична връзка и чувства между Дъмбълдор (Джуд Лоу) и Гелърт Гринделвалд (Мадс Микелсен). Във филма Дъмбълдор разкрива, че се е съгласил със злите планове на Гринделвалд, защото е бил влюбен в него, а също така споменава „лятото, когато с Гелърт се влюбихме„. Тези реплики официално превръщат в канон за първи път във франчайза за Хари Потър, че директорът на Хогуортс е гей и е имал романтична връзка с тъмния магьосник.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От Warner Bros обаче потвърдиха в изявление за Variety, че тези реплики са били премахнати за публиката в Китай, за да се подсигури пускането на филма в страната. Въпреки съкращенията филмовото студио твърди, че „духът“ на филма „Фантастични животни“ „остава непокътнат„.

Искаме зрителите навсякъде по света да видят и да се насладят на този филм и за нас е важно китайската публика също да има възможност да го изживее, дори и с тези малки редакции.

Макар да не е изрично посочено в книгите и оригиналните филми за Хари Потър, авторката Джей Кей Роулинг потвърди, че Дъмбълдор е гей и е имал връзка с Гринделвалд. След последния филм за „Фантастични животни“ Роулинг се сблъска с огромна ответна реакция заради т.нар. си джендър критични убеждения, които тя подробно описа в дълго есе на официалния си уебсайт през юни 2020 г.

Многократните ѝ коментари за живота на транс хората бяха широко осъдени от звездите от „Хари Потър„, ЛГБТ+ общността, известни личности, кралици от Drag Race и феновете на „Хари Потър“ по целия свят.

Китайските цензори се противопоставят на репрезентацията на ЛГБТ+ общността в медиите. Правителственият телевизионен регулатор заяви, че телевизионните оператори трябва „решително да сложат край на представяне на образи на женствени мъже и други ненормални естетики“ на екрана. Вместо това радио- и телевизионните оператори трябва „енергично да насърчават отличната китайска традиционна култура, революционната култура и напредналата социалистическа култура„, заяви правителството.

Няколко фенове изразиха презрението си към цензурата в социалната медия Weibo, а „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ вече е в кината.