ДЕЦАТА, ОТГЛЕДАНИ ОТ ГЕЙ РОДИТЕЛИ, СА „ПО-ЗДРАВИ“, ТВЪРДИ ПРОУЧВАНЕ

Според ново изследване, извършено в Австралия, децата, отгледани от хомосексуални двойки, са „по-здрави“ от тези, за които са се грижили хетеросексуални родители. Изследването на 315 гей родители, грижейки се за 500 деца, е направено от учени от университета в Мелбърн. Около 80% от децата са с двама родители от женски пол, а 18% от тях са отглеждани от двама татковци.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По отношение на показатели като „цялостно здравословно състояние“ и „семейни връзки“ децата на еднополовите двойки отбелязват 6% по-високи резултати. Simon Crouch, ръководител на изследването, предполага, че причината за по-високите резултатите се крие в това, че гей родителите е по-вероятно да разпределят по равно отговорностите за отглеждането на децата. Това от своя страна води до по-хармонични връзки в семействата и има положителен ефект върху здравето на децата.

Независимо от тези показатели, социалната стигма, която еднополовите двойки, отглеждащи деца, получават, също има негативен социален и емоционален ефект върху самите деца.