Дисни ще загуби специалния си данъчен статут заради противопоставянето си на омразния закон на Флорида „Не казвай гей“

Законодателите във Флорида одобриха законопроект, който ще прекрати специалния данъчен статут на Дисни в очевиден отговор на противопоставянето на компанията на порицания щатски закон „Не казвай гей„.

Щатският законодателен орган одобри законопроект, който ще разпусне специалните данъчни райони, създадени във Флорида преди 1968 г., по време на специална сесия, внесена от губернатора Рон ДеСантис. Мярката е насочена към най-голямата атракция в щата – „Дисниленд„, която функционира в рамките на квартала за благоустройство „Риди Крийк„. Сенатът на Флорида одобри мярката с 23-16 гласа, съобщи Ройтерс. В четвъртък (21 април) Камарата на представителите гласува със 70-38 гласа за отнемане на специалния данъчен статут на атракциона.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Законопроектът вече е на бюрото на губернатора Рон ДеСантис и се очаква той да го подпише, като се има предвид, че през последните седмици категорично се изказа срещу Дисни. В имейл за набиране на средства от сряда (20 април), видян от New York Times, губернаторът републиканец заяви, че няма да „позволи на една будна корпорация, базирана в Калифорния, да управлява нашия щат„.

Ако Дисни иска да влиза в конфликт, те са избрали грешния човек„, пише ДеСантис.

Ако той подпише мярката като закон, специалният район на Дисни ще бъде разпуснат през юни 2023 г. През 1967 г. Дисни сключва сделка с щата, която му позволява почти пълен контрол върху голяма част от земята в централната част на Флорида. Специалният статут позволява на компанията да събира данъци, да управлява службите за спешна помощ, да строи пътища и да контролира комуналните услуги в земите на своя оживен увеселителен парк.

Демократите предупреждават, че разпускането на статута на квартала за благоустройство „Риди Крийк“ ще има тежки последици за данъкоплатците в целия щат. Сенатор Гари Фармър заяви, че „само обслужването на дълга на Рийди Крийк е над един милиард долара“ и че законопроектът „не предвижда как ще се поеме обслужването на този дълг„, съобщи CNN.

Ходът срещу Дисни идва в момент, когато развлекателният гигант е въвлечен във вражда с депутатите заради закона на Флорида „Не казвай гей„. Дисни попадна под обстрел, след като първоначално не зае публична позиция срещу мярката, която забранява обсъждането на въпроси, свързани с ЛГБТ+, в училищата на Флорида, и след като дари пари на републиканците, прокарващи закона. Този ход доведе до масово напускане на ЛГБТ+ персонала на Disney и съюзници, както и до осъждане от страна на известни личности и застъпници по целия свят.

След бързия отзвук Disney осъди закона и заяви, че ще спре всички свои политически дарения във Флорида. След като ДеСантис подписа закона през март, Дисни обеща да се бори за ЛГБТ+ общността, като се погрижи спорното законодателство да бъде „отменено“ или „отхвърлено в съда„. В отговор ДеСантис заяви, че компанията е „преминала границата„, непрекъснато окачествявайки Дисни като „будала„.