Политиците на Прайд 2022

От САЩ до България, това са само малка част от политиците по света, който подкрепиха под една или друга форма Прайд движението през месец юни.

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза Прайд месеца, като подписа нова изпълнителна заповед, с която се предприемат редица действия за укрепване на равенството на американската ЛГБТИ+ общност – стъпка, която идва на фона на вълната от усилия на републиканците в десетки щати да ограничат правата на ЛГБТИ+ общността.

По време на Прайд събитието в Белия дом, на което се състоя подписването, Байдън беше представен от младежкия активист Хавиер Гомес, ученик от Флорида, който организира училищна акция срещу така наречения закон „Не казвай гей“ в неговия щат. Законодателство, което забранява определени образователни институции да обсъждат сексуалната ориентация и половата идентичност в класната стая. През март той беше подписан от републиканския губернатор на Флорида Рон ДеСантис.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Байдън изтъкна заплахите за прогреса на ЛГБТК общността в цялата страна – като специално посочи законодателството, внесено от републиканските законодатели.

Никой не знае по-добре от хората в тази зала: Предстои ни още много работа. … Не е нужно да ви разказвам за програмата на ultra-MAGA, атакуваща семействата и нашите свободи„, каза Байдън.

Камала Харис стана първият вицепрезидент на САЩ, който посети Прайд събития. Вицепрезидентът се появи специално на Capitol Pride във Вашингтон, където към нея на сцената се присъедини победителката от 13-ия сезон на Rupaul’s Drag Race Симон. По време на речта си Харис говори за 31 души, арестувани в Айдахо по време на Прайд събитие и по-късно обвинени в заговор за бунт. „Никой не бива да се страхува да отиде на прайд шествието заради „бял супремасист„, заяви тя.

По-късно през месец юни Камала Харис води прайд събитие в резиденцията на вицепрезидента рамо до рамо с легендата от Drag Race Шанджела, с което тя стана първият човек, който присъства на събитие в резиденцията на вицепрезидента, докато е в драг.

Кметът на Лондон Садик Хан призовава участниците в Лондон Прайд да шестват за любовта и от името на всички в Осло, където Прайд шествието беше отменено след стрелбата в нощен клуб. Той заяви, че ЛГБТИ+ общността „не може да бъде безучастна“ в борбата за равенство. Кметът беше сред хилядите хора, които присъстваха на Лондон Прайд. Лондончани и поддръжници на общността от цялата страна се включиха в шествието, с което бе отбелязана 50-годишнината от първият Прайд протест в Обединеното кралство.

Хан заяви пред PinkNews, че е важно да се отбележат трудно извоюваните права, за които ЛГБТИ+ общността в Обединеното кралство се е борила през последните 50 години, включително „края на член 28“, въвеждането на еднополовите бракове и приемането на „закони за защита на тази общност“.

Елисавета Белобрадова, народен представител от Демократична България стана част тазгодишния София Прайд.

Други родни политици, които посетиха най-голямото събитие в подкрепа на човешките права, бяха заместник-председателят на Зеленото движение, Владислав Панев, който по традиция присъства в последните години, както и други представители на Зеленото движение, общинските съветници Марта Георгиева, Яна Тодоранова и Михаил Паргов, както и евродепутатите Петър Витанов и Цветелина Пенкова от БСП.