LAP.bg

Джендър Бендър или „не знам кой изрисува сина ми със свастики“

Препубликуваме пълния текст от блог-поста на Христо Копаранов с негово разрешение. В него той излага позицията си относно спряното драг шоу в Пловдив. Събитието под надслов Gender Bender Drag Show беше планирано да се случи в края на май като локален предшественик на София Прайд на 9 юни. Малко след обявяването му във Facebook собственика на заведението, в което е трябвало да се проведе, получава над 150 заплахи по телефона от крайно десни екстремисти, свързани с агитката на футболния клуб „Ботев Пловдив“. В крайна сметка от съображения за сигурност се взима решение събитието да се отмени.

 

 
L’N’Q: House & Disco
 

За края на май 2018 г. по време на председателството на България на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в европейската столица на културата беше предвидено да се направи скромно събитие, наречено „Джендър Бендър“. Идеята на събитието беше да е драг шоу, където всички се забавляват с драг програма, да е весело и забавно. Шоуто не се случи. Беше отменено поради обаждания от агитката на „Ботев Пловдив“, че ще има провокации и размирици. Заради това, че едни хора са решили да се забавляват на закрито. Не на открито, не както е модерно да се повтаря съгласно актуална опорка „пред очите на децата, които ще се развратят“. А на закрито. Просто едни хора искаха и успяха да развалят партито на други хора, защото не ги харесват. И бяха готови и на кръв за целта. Не ми се мисли дали не бяха готови и на българското Орландо.

А като стана дума за „децата“. Това, макар и от друга агитка, са същите тези хора, чиито деца се разхождат по пистите на футболни мачове, изрисувани със свастики и правещи нацистки поздрави пред десетки хиляди. И които в опит да излязат от тази ситуация твърдят, че не знаят кой е изрисувал децата им. Някой е правил нещо по тялото на децата, а хората си пушели и говорели с приятели. Нали. И аз така си мислех.

Няма какво да се лъжем – това са двете Българии. Едните искат да имат равни права като другите, да не бъдат убивани, бити и малтретирани заради това, което са. Другите искат да бият и убиват хора заради това какви са. И искат да запазят децата си от „християнските ценности“, като ги възпитават, че няма нищо лошо в нацистките поздрави и свастиките по гърдите.

Отдавна вече „да не ми парадират“ и „да си го правят вкъщи“ не е позиция. Защото тази позиция е мълчалива подкрепа не за тези, за които принципно казваме „аз нямам против тях, даже имам такива познати“. Позицията „да си стоят вкъщи, в килера, в клозета и да не се подават от там“ е мълчалива подкрепа за тези, които заплашват, хвърлят бомби Молотов, бият жените си вкъщи след третата ракия. И рисуват свастики по децата си. Така де, не знаят, че някой рисува свастики по децата им.

Така че извадете си главата от пясъка и решете кое е злото и врагът. Като за улесняване на избора – джендърите или свастиките…

Христо Копаранов