Руски църковен водач обвинява „греховните“ прайдове за нахлуването в Украйна

Главата на Руската православна църква заяви, че западните ценности заплашват да „унищожат“ светостта на страната му, и се опита да обвини ЛГБТ прайдовете като оправдание за нападението на Русия срещу Украйна.

Патриарх Кирил изрази подкрепата си за руската армия по време на проповедта си в неделята на прошката и разкритикува прайдовете по време на речта си.  „Прайдовете имат за цел да покажат, че грехът е една от разновидностите на човешкото поведение. Ето защо, за да се присъединиш към клуба на тези (греховни) държави, трябва да имаш гей парад„, каза той пред The Moscow Times.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Руският църковен водач разгледа конфликта между Русия и Украйна като въпрос „на коя страна на Бога ще бъде човечеството„, като същевременно нападна и ЛГБТ+ общността.

На 24 февруари президентът Владимир Путин даде зелена светлина на руските войски да нападнат Украйна в предполагаемо усилие за „демилитаризиране и денацификация“ на страната. Започналото нападение срещу Украйна разсели безброй общности и принуди повече от един милион души да напуснат домовете си. В речта си патриарх Кирил не само подкрепи „военната операция“ на Русия, но и нарече прайд „тест за лоялност“ към западните правителства и идеали.

В продължение на осем години се правят опити да се унищожи това, което съществува в Донбас„, заяви лидерът на православната църква. Донбас е регион на Киев, който е във война със сепаратистките групировки от 2014 г. насам. „И в Донбас има отхвърляне, фундаментално отхвърляне на така наречените ценности, които се предлагат днес от тези, които претендират за световна власт„, добави той.

В миналото Кирил е подкрепял режима на Путин и е изразявал крайи анти-LGBTQ+ мнения. През 2016 г. той сравни законите за еднополовите бракове със „съветския тоталитаризъм“ и определи правото на ЛГБТ+ хората да сключват брак като заплаха за „човечеството„, а през 2017 г. религиозният деец оприличи „така наречените гей бракове“ на нацизма. Както съобщава РИА Новости, патриарх Кирил заявява, че „когато законите са откъснати от морала, те престават да бъдат закони, които хората могат да приемат„. Църковният лидер продължи да прави сравнения със законите в нацистка Германия.

Понастоящем еднополовите бракове са незаконни в Русия, а ЛГБТ+ хората са изправени пред стигматизация навсякъде в страната. През 2013 г. Владимир Путин подписа правилото за „гей пропаганда„, което забранява популяризирането на „нетрадиционни“ сексуални ориентации сред непълнолетни.