Предполага се, че TikTok следи потребители, които гледат гей съдържание

Според бивши служители, които протестират срещу тази политика, TikTok е съставил списък с потребители, които са гледали гей съдържание в приложението.

Според The Wall Street Journal популярното приложение за споделяне на видеоклипове е следяло потребителите, които често са се спирали на клипове, маркирани като включващи ЛГБТИ+ теми.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Бивши служители на TikTok разказват пред списанието, че информацията за навиците на потребителите за гледане на клипове се събирала и съхранявала на информационно табло. Бившите служители, базирани в офисите на компанията в САЩ, Обединеното кралство и Австралия, заявиха, че са сигнализирали за проблема на висшите ръководители през 2020 и 2021 г. Те са изразили опасенията си, че информацията ще бъде споделена с външни страни или може да бъде използвана за изнудване на потребителите на TikTok.

Компаниите за социални медии, включително Facebook, Instagram, Twitter, YouTube и други, са били критикувани през изминалите години за това, че събират данни за онлайн навиците на потребителите с цел адаптиране на рекламите.

The Post потърси коментар от TikTok и нейната компания майка, базираната в Китай, ByteDance. „Опазването на личните данни и сигурността на хората, които използват TikTok, е един от основните ни приоритети„, се казва в изявлението.

Миналата година GLAAD поиска от технологичните компании да предприемат мерки за защита на данните и неприкосновеността на личния живот на потребителите.

TikTok вече е забранен за използване в телефони, издадени от правителството в страни като Канада и Австралия, поради опасения, че китайското правителство може да получи достъп до данните на потребителите или да повлияе на това, което хората виждат в популярното приложение.

Във вторник TikTok съобщи, че ръководителят на отдела за доверие и безопасност в САЩ Ерик Хан ще напусне компанията на 12 май.