Забрана за провеждане на драг шоута се предвижда в Тенеси

Забраната на публичните драг шоута в Тенеси е част от коварния стремеж на републиканците да ограничат правата на ЛГБТИ+ хората в щата.

Камарата на представителите на Тенеси прие законопроект, който класифицира драг шоуто като „развлечение за възрастни“ и забранява представленията, които се провеждат на публични места или на места, където могат да ги видят непълнолетни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След гласуването в четвъртък (23 февруари) законопроектът се озова на бюрото на републиканския губернатор Бил Лий, където се очаква да бъде подписан като закон. Съгласно забраната за драг представленията първо нарушение ще бъде разглеждано като леко престъпление, а последващо – престъпление, за което се предвижда затвор от една до шест години.

Макар че Тенеси вероятно ще бъде първият щат, който ще въведе забрана за драг шоу, подобни законопроекти са се появили в поне 14 други щата, включително Тексас, Аризона, Айдахо и Айова. Езикът, използван в тези законопроекти, означава, че те могат да бъдат използвани и срещу транс хората, предупреждават мнозина.

Законопроектът на Тенеси се отнася просто за „имитатори на мъже или жени„, докато законодателството в Арканзас преследва изпълнители, които се представят с „полова идентичност, различна от пола на изпълнителя, определен при раждането му„.

Републиканците от Западна Вирджиния се опитват да забранят „всяко излагане, представяне или показване на драг кралици и/или транссексуални пред малолетни и непълнолетни“.

Настоящата законодателна сесия е първата от 2015 г. насам, в която се предлагат мерки срещу драг шоута и артисти, според анализ на щатското законодателство, направен от Washington Post. Тези законопроекти се появяват на фона на продължаващото от години анти-ЛГБТИ+ движение на републикански политици и консервативни групи, с особен акцент върху транс хората. Освен законопроектите, насочени срещу драг изкуството, републиканците преследват и здравното обслужване, потвърждаващо пола, трансспортистите и приобщаващото ЛГБТИ+ образование.