„Транс, но преди всичко човек“

Транс хората в България дълго време бяха заличавани или превръщани в мит за „джендър“ чудовище, което върши злини скрито, далеч от хорските очи. Сега обаче дойде времето да осветим с прожектор истинските лица и истории на транс хората. Дойде време да чуем гласа им, без фалшиви новини, без легенди и спекулации. Защото времето на срама и стигмата свърши.

Освен с негативното отношение към ЛГБТ+ общността и увеличаващите се случаи на език на омразата и престъпления от омраза в България през последните години, липсата на информация затруднява още повече процесите на откриването и приемането на един куиър човек. Трудностите, които транс хората срещат са както с медицинския преход и смяна на документи, които сами по себе си за изключително сложни в България, така и с разбирането и приемането от семейство и приятели. Заедно с Фондация Билитис, ТрансМисия създадоха видеото „Транс, но преди всичко човек„. В информативното видео участват Тони, Робин, Алекс и Валан, които говорят за себе си, идентичността си, мечтите и трудностите, пред които се изправят.

 
L’N’Q: House & Disco
 

ТрансМисия е младежка транс група, която цели да информира и донесе видимост на транс общността в България. Информативния им канал във фейсбук и инстаграм ще дава яснота по нагледно сложните теми за пола по достъпен и лесен начин. Целите на младежите от ТрансМисия са да улеснят разговорите по транс теми, да споделят личните си истории и да позволят на всеки млад изплашен транс човек да се почувства видян и истински.

Видеото може да гледате тук: