Наградите „Човек на годината“ 2022 очакват вашите номинации

До 15 ноември Българският хелзинкски комитет (БХК) събира номинации за годишните правозащитни награди „Човек на годината“ за правозащитна дейност в периода октомври 2021 – 2022. Всеки може да изпраща предложенията си за организации, активисти и доброволци, чиято работа през изминалата година е допринесла за опазването и утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България. Номинации се приемат до полунощ на 15 ноември 2022 г. през формуляра за номиниране на сайта на кампанията или по пощата на адрес 1504 София, ул. „Върбица“ № 7, за БХК.

В годината на своята 30-годишнина, БХК организира кампанията „Човек на годината“ за петнайсти път. Традиционно наградите ще бъдат връчени на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Инициативата цели да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Независимо жури, съставено от правозащитници и общественици, определя кой от номинираните да получи голямата награда, както и няколко специални приза, посветени на дейността на активисти, журналисти и хора със специфични постижения в сферата на правозащитността през годината.

Наградите „Човек на годината“ се връчват на хора и каузи, създали прецедент в правозащитната сфера, били фактор за общественото развитие през годината, променили света ни към по-добро с усилията си.

Уникалната визия на кампанията за 2022 г. е дело на родената в Украйна илюстраторка Вики Книш. Войната на режима, управляващ Русия, срещу Украйна, беше и остава централен въпрос за правата на човека и правовия ред както в международен, така и в национален аспект. Затова през тази година информацията за кампанията ще се разпространява и на украински. Целта е да насърчим установилите се в България над 80 000 украинци да разкажат през собствения си поглед за активистите и организациите, работещи в защита на правата им.

Номинирайте своя „Човек на годината“ до 15 ноември на humanoftheyear.org/nominiraite или по пощата на адрес 1504 София, ул. „Върбица“ 7, за БХК.