Унгария глобява книжарница заради изложени издания на графичния роман „Сърцебиене“

Рекордно голяма глоба на книжарница в Будапеща.

Дясното правителство на Унгария е наложило глоба в размер от близо 63 000 лева (12 000 000 форинта) на книжарница за това, че е изложила обичания по цял свят графичен роман „Сърцебиене„(Heartstopper) в детския отдел на магазина.

Веригата книжарници Lira Kiskereskedelmi Kft е най-новата книжарница, която е подложена на атаки от страна на правителството за нарушаване на закон, приет през 2021 г., който забранява рекламирането или разпространението на материали, които „насърчават или показват хомосексуалността“. Според този закон за защита на децата хомосексуалността е приравнена с педофилията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Държавата налага практика на „дискретно“ опаковане на ЛГБТИ+ издания. Органите на реда в Будапеща заявиха в съобщение за медиите, че „разследването установи, че въпросните книги изобразяват хомосексуални отношения, но въпреки това те са били изложени сред книгите за деца, класифицирани като младежка литература, и не са били разпространявани в запечатани опаковки„.

Поради нарушаването на закона правителствената служба наложи глоба за защита на потребителите в размер на 12 000 000 форинта и задължи компанията да осигури законно разпространение на подобни издания.„, се допълва в изявлението, като се продължава, че съдебните действия срещу книжарницата са предприети с цел „защита на децата„.

Напомняме, че в края на миналата година Heartstopper на Netflix спечели четири награди в неделя на първите годишни награди Еми за детски и семейни филми, включително една от най-големите награди – за младежки сериали. Звездата Кит Конър спечели за главна роля, Оливия Колман – за гостуване в сериала, а Алис Осман – за автор на програма за тийнейджъри.