Индия въвежда законодателни промени срещу полицейското насилие

Индийският щат Тамил Наду промени своето законодателство за полицията като добави клауза, забраняваща тормоза на ЛГБТ+ хората. Така той става първият щат в Индия, който приема конкретна законова разпоредба срещу полицейското насилие върху куиър общността.

Изменението на Правилата за поведение на полицаите в Тамил Наду беше публикувано в правителствения вестник на 15 февруари. То идва няколко месеца след като Върховният съд в Мадрас задължи щатската администрация да въведе промени по въпросите на ЛГБТ+ хората. Тогава съдия Н Ананд Венкатеш нареди в Правилата да се добави конкретна клауза, която предвижда наказания за полицаи, които тормозят членове на ЛГБТ+ общността, както и активисти и служители на неправителствени организации, работещи за общността.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Новата заповед издадена от правителството гласи „Никой полицай не може да предприема каквото и да е действие на тормоз спрямо лице, принадлежащо към ЛГБТКИА+ общността и хора, работещи за благото на тази общност“.

Активисти приветстваха заповедта. „Смятаме, че тази заповед е много важна и може да помогне за намаляване на полицейското насилие върху нашите общности. Загубили сме толкова много от нашите транс братя и сестри заради тормоз и бруталност. Полицаите също ни подлагат ежедневно на тормоз и мъчения. Надяваме се законът наистина да се прилага, за да сложи край на това“, каза Грейс Бану, активист за правата на транс хората.

Малини Дживаратнам, режисьор и куиър активист, каза „Това ново изменение дава надежда на хората в общността. То е един наистина важен ход“. Тя добави, че след отхвърлянето на раздел 377 от индийския Наказателен кодекс е видяла много подобрения за общността и това изменение е още една стъпка в правилната посока.

Снимка: hindustаntimes