Училищната политика за транс хората надделява над религиозните убеждения на трансфобски учител, реши апелативният съд в САЩ

Апелативен съд на САЩ постанови в петък, че гимназия в щата Индиана не е нарушила закона, като е принудила учител по музика да напусне, след като е отказал поради религиозните си виждания да използва правилните имена и местоимения на свои транс ученици.

Правата на учителя Джон Клуге да упражнява религиозните си убеждения са надделели над потенциалните смущения, които поведението му би могло да предизвика в учебната среда в гимназията в Браунсбърг в предградията на Индианаполис, заяви базираният в Чикаго Седми окръжен апелативен съд на САЩ.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Клуге заяви, че християнските му религиозни убеждения му пречат да се съобразява с училищната политика, която изисква преподавателите да използват предпочитаните имена и местоимения на учениците.

Първоначално училището е разрешило на Клуге да нарича учениците с техните фамилни имена, но се е отказало, след като е получило оплаквания от ученици и преподаватели. Той заяви, че е подал оставка през 2018 г., след като му е било казано, че ще бъде уволнен.

През 2019 г. Клуге съди училищния район, обвинявайки го в нарушаване на федерален закон, който забранява дискриминацията на работното място на религиозна основа. Той пожела да си върне работата и да получи неуточнено парично обезщетение.

Клуге е представляван от Алианса за защита на свободата, консервативна християнска правна група. Рори Грей, адвокат на групата, заяви, че оценява възможностите на Клуге.

Решението на Седмия окръг показва защо Върховният съд трябва да определи стандарта за приемане на религиозни служители„, казва Грей в изявление.

Адвокатите на училището не отговориха на молбата за коментар, съобщават Ройтерс.

Федералният закон изисква от работодателите да се съобразяват с религиозните убеждения на работниците, само ако това няма да им причини неоправдани затруднения. В своя иск Клуге твърди, че разрешението да се обръща към учениците с техните фамилни имена няма да създаде тежест за училището. В петък 7-мият съдебен окръг не се съгласи с това, като потвърди решението на федерален съдия от Индиана, който отхвърли делото.