Хиляди се включиха в „историческия“ ЕвроПрайд в Белград

Десетки арести в деня на EuroPride в Белград.

Хиляди хора се включиха в ЕвроПрайд в Сърбия тази събота, след като премиерът на страната обяви в последния момент, че шествието може да се проведе въпреки предишната забрана.

След протести на националисти и религиозни групи правителството забрани шествието миналата седмица, но след призивите на представители на Европейския съюз и активисти за правата на човека то разреши съкратен маршрут на шествието.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви, че ЕвроПрайд  шествието, насрочен за 17:00 ч. местно време, може да се проведе в събота сутринта, след седмици на спорове. Бърнабич обеща, че общоевропейското ЛГБТ+ събитие ще бъде защитено от полицията, която е разположена в сръбската столица Белград, където ще се проведе шествието.

Подготовката за ЕвроПрайд в Сърбия беше белязана от напрежение на фона на заплахите от крайно десни и анти-гей групи, както и от по-ранната забрана на сръбския министър на вътрешните работи, който забрани шествието във вторник поради „съображения за сигурност„. Шествието премина без сериозни инциденти.

В деня на шествието бяха регистрирани няколко малки сблъсъка, при които протестиращите срещу прайда хвърляха предмети по полицията, която охранява шествието. Полицията влезе в сблъсък с две десни групи, които се опитаха да нарушат шествието, съобщи министър-председателят Ана Брнабич и добави, че 10 полицаи са леко ранени, пет полицейски коли са повредени, а 64 протестиращи са арестувани.

В отговор на новината, че маршът може да се състои, Кристин Гарина, председател на Асоциацията на организаторите на европейски прайдове, заяви, че е „щастлива„, че Бърнабич е „спазила обещанието, което даде през 2019 г., да подкрепи ЕвроПрайд в Белград„.

ЕвроПрайд е празник на любовта, движение за равенство и част от глобалната кампания за човешки права„, продължи тя. „Той олицетворява европейските ценности и не е заплаха за никого и със сигурност не е заплаха за Сърбия. Това наистина ще бъде исторически ЕвроПрайд и най-важният в нашата 30-годишна история„. Това беше и първият ЕвроПрайд, който се провежда извън Европейското икономическо пространство.