ЛГБТ+ руснаците живеят в страх от следващия смъртоносен ход на Путин

 
BHK Banner
 

Мария, ЛГБТ+ активист в Русия, чието име е променено, за да се защити самоличността ѝ, казва, че гей хората бягат от страната ѝ, откакто Путин започна инвазията си в Украйна – което според мнозина е част от ужасяващия стремеж да върне Русия към предишното ѝ господство. Тя казва, че тази визия не включва ЛГБТ+ хората.

Когато Мария разговаря с PinkNews през Zoom, тя бързо описва действията на Русия в Украйна като война. Това не бива да ни изненадва, въпреки че Русия остава категорична, че това е „специална операция„. Правителството дотолкова се е придържало към тази лъжа, че дори е обявило наричането на войната за престъпление, което се наказва с до 15 години затвор.

Според руското законодателство сме длъжни да я наричаме „специална операция“ – казва Мария с осезаема тревога. „Ако говорим за реални човешки жертви, това е държавна измяна.“

Ето защо Мария не иска да използва истинското си име. Тя знае, че да се говори открито е морално правилно, но също така знае, че куиър руснаците разчитат на нея да им помогне. Тя трябва да се защити.

През 2014 г. Русия забрани така наречената „гей пропаганда„, която забранява „популяризирането на ЛГБТ+ начина на живот„. Това не беше първата – или последната – правителствена атака срещу ЛГБТ+ хората. През 2020 г. Русия се опита (но не успя) законно да заличи транс хората. През следващата година тя затвърди забраната за еднополовите бракове. Насилието срещу ЛГБТ+ хората е широко разпространено, а Русия е съучастник в т.нар. гей чистки в Чечения, при които десетки бяха отвлечени, измъчвани и убити.

Въпреки това активисти като Мария остават на мястото си, работейки усилено, за да променят обществото и да осигурят по-добро утре за куиър руснаци. Но в общността надеждата за промяна намалява с разгарянето на войната в Украйна.

Мисля, че ЛГБТ+ хората осъзнават, че ако системата става репресивна, това вероятно означава, че тя ще преследва малцинствени групи, уязвими групи„, обяснява Мария. „Не знаем дали утре няма да се събудим в свят, в който отново ще се върнем към ситуацията отпреди 90-те години, когато ЛГБТ+ отношенията са наказуеми от закона и отново криминални. Мисля, че хората се страхуват от това и затова напускат.“

Ситуацията е станала толкова лоша, че Мария обмисля да създаде приют за ЛГБТ+ руснаци, които бягат от страната в чужбина – в момента обаче повечето ѝ усилия са насочени към подпомагане на ЛГБТ+ украинците. Тя започва да се чуди как може да продължи работата си в Русия и как може да продължи да се застъпва за своята общност в страна, която е все по-потискаща.

Понякога се чувствам отчаяна, защото не вярвам, че вече е възможно да бъдеш ЛГБТ+ активист в Русия„, казва тя. Тя познава други активисти, които вече са избягали, защото партньорите им са мъже и се страхуват, че могат да бъдат призовани да се бият във война, на която се противопоставят. „Те смятат, че е необходимо да напуснат страната, за да не служат на агресивния режим„.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина