Гей мъж спечели дело за дискриминация срещу полска телевизия

Гей мъж, който съди полската държавна телевизия TVP за уволнението си, спечели голяма съдебна битка в Съда на Европейския съюз. Якуб Квиецински, служител на свободна практика в TVP, твърди, че договорът му е бил прекратен, след като той и съпругът му са били включени във видеоклип с цел повишаване на осведомеността за гей двойките.

Сексуалната ориентация не може да бъде причина за отказ от сключване на договор със самостоятелно заето лице“, каза Съдът на ЕС, опирайки се на директивата на Европейския съюз за равенство на работното място.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според Notes from Poland, Квиецински е работил като аудио-визуален редактор на свободна практика за TVP от 2010 г. След седем години работа в TVP, Квиецински е бил информиран, че станцията прекратява договора си с него, въпреки че му е било казано месец преди това, че договорът ще бъде продължен.

В Полша няма защита за гей двойки

Полската конституция защитава работниците от дискриминация въз основа на пол, раса, етническа принадлежност или националност, но не и сексуалната ориентация. Предложение за включване на забрана на дискриминацията въз основа на сексуална ориентация беше отхвърлено през 1995 г. след възражения на Католическата църква.

TVP е прекратила договора след като Квиецински и съпругът му Давид Мицек публикуват музикален клип, озаглавен „Love Us At Christmas“, който адресира хомофобската реторика и търси приемане на ЛГБТИ+ хората.

Квиецински твърди, че е бил неправомерно уволнен поради сексуалната си ориентация и и съди TVP.

Съдът заявява: „Да се приеме, че свободата на договаряне позволява отказ да се сключи договор с лице на основание сексуалната ориентация на това лице, би лишило от практически ефект директивата [на ЕС] и забраната за всякаква дискриминация, основана на това основание”.

Дискриминацията не може да бъде оправдана

Делото сега ще бъде отнесено до полски съд за окончателно решение.

Днес Съдът на Европейския съюз изпраща силен сигнал, че отказването на работа на някого на основание сексуална ориентация не може да бъде оправдано със свободата на договаряне“, каза в изявление адвокатът на Квиецински. „Желанието да се дискриминира някого не заслужава да бъде защитено от тази свобода“, каза той.

Квиецински и съпругът му също се борят бракът им, сключен в Португалия, да бъде законно признат в Полша. През ноември миналата година Върховният административен съд на Полша постанови, че еднополовите полски граждани, които са женени в други страни, биха могли потенциално да получат признаване на съюза си.

Можете да изгледате клипа на двамата поляци тук: JAKUB & DAWID – POKOCHAJ NAS W ŚWIĘTA