Дейвид Норис: първият открито гей човек, интервюиран от ирландската телевизия

„Дейвид, болни хора ли са хомосексуалните?“

„Не, въобще даже. Не сме болни, нито патологични, нито невротични, нито никой от тези изпълнени със състрадание термини, с които хора, които не са добре информирани по темата, се опитват да прикрия предразсъдъците си.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Хората може би се чудят дали хомосексуалното състояние може да бъде излекувано?“

„Не сме болни, затова не се нуждаем от лек.“

Този разговор е изваден от интервю с легендарния ирландски политик и гей активист Дейвид Норис, излъчено по Ирландската национална телевизия на 24 юли, 1975. В описанието на предаването, поместено в уеб архива на телевизията, пише „вероятно първото интервю с открито гей човек по националната телевизия“.

По онова време хомосексуалността все още е криминален акт, а Норис е основател на движението за реформиране на ирландското законодателство в тази му част. Години по-късно бившият университетски преподавател става първият открито гей човек, избран на обществен пост в Ирландия. През 2011 г. популярността му е толкова голяма, че решава да се кандидатира на президентските избори в Ирландия.

Основните интереси на Норис и до днес са съсредоточени в областта на националните и международни човешки и граждански права, равенството на ЛГБТИ хората и опазването на архитектурното наследство на Дъблин. Той е един от водещите изследователи на творчеството на ирландския писател модернист Джеймс Джойс и основател на James Joyce Centre в Дълбин.

Тази година се навършват 50 години от декриминализацията на хомосексуалността в България. Фондация GLAS покани Дейвид Норис да изнесе лекция у нас. Събитието ще се състои на 19 март, понеделник, от 14.30 ч. в галерия Униарт на Нов български университет. Входът е безплатен и без предварително записване.