Петър Кьосев от ПП-ДБ: Да мислим за бъдещето и да не чакаме следващите жертви!

Петър Кьосев, депутат от ПП-ДБ в 49-тото Народно събрание, беше един от вносителите на измененията и допълненията в НК, заедно с Надежда Йорданова и Стою Стоев. Ето какво каза той от трибуната на Народното събрание, във връзка с нуждата от промените.

„В ръката си държа 30 бели страници, в които е описана съдбата на няколко почернени живота. На един млад мъж, загубил живота си, просто, защото е различен и тези на неговото семейство.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това, което споменах, е поредното осъдително решение на Европейски съд по правата на човека от миналата година, с което България за пореден път е осъдена за пропуски в националното законодателство по отношение на наказателната политика. Делото е Стоянова срещу Българя и касае убийството на студент по медицина в Борисова Градина, София. Това е на близо около един километър от тук.

За хората, които не са от София, бих искал да спомена това престъпление, защото е наистина важно за аргументацията на промените, които правим върху текста в законопроектите. През 2008 година група мъже, повечето от тях ученици на съвсем млада възраст, често се събират в този парк и си набелязват мъже, които според техните разбирания „приличат на хомосексуални“ и ги нападат. Те сами определят действията си като „чистка“ – цитат от решенията на съда. Та тези „чистители“ на 30 септември 2008 се нахвърлят на 26-годишен мъж, студент по медицина, единият от тях го хваща, за да го души и чупи подезичната му кост. В последствие другите го повалят на земята с лице към пръстта и след пет минути душене момчето умира.

Прокуратурата повдига обвинения за убийство по особено жесток за жертвата начин. За хората, които не се занимават с наказателно право, прокуратурата, в конкретното дело, го е дефинирала като обстоятелство, че „жертвата е знаела, че умира“. На следващо място прокуратурата повдига обвинение по престъпление, извършено по хулигански подбуди. За съжаление, обвинението на прокуратурата за извършителите е че са действали по хулигански подбуди за извършване на престъплението не издържа в съда.

 Това, колеги, не е в следствие на лошо правоприлагане, а на лошо законодателство. Това са фактите, установени от ЕСПЧ, защото през цялото време и цялото производство българския съд изрично постановява, че мотивите за извършеното престъпление не са хулигански, а чисто хомофобски. Постановена е оправдателна присъда.

До ден днешен България не е предприела необходимите мерки за да гарантира, че подобен тип насилствени нападения се инкриминират като квалифициращ признак от гледна точка на наказателното право. Това са и мотивите за нашите предложения. Преди две седмици когато апелирах да одобрите тези промени, молбата ми беше да мислим за бъдещето и да не чакаме следващите жертви или следващите осъдителни присъди за България.

За съжаление се оказах лош пророк, защото преди два дни има подобен случай в София, в който двама мъже приканват друг мъж, който считат за хомосексуален, в блок и го пребиват.

Наистина е тънък момента от това как една закачка може да се превърне в храчка, храчката в шамар, шамара в юмрук и юмрука да води до задушаване.

Поради тази причина ние в множество от текстовете, така както са определени в доклада, направихме изменения за да може хомофобските подбуди да бъдат по-тежко наказуеми, съгласно българското наказателно право, да отговорим както на Европейската конвенция за правата на човека, така и да защитим живота и здравето на тези хора.