Хомофобска кампания провали участие на Азис в Турция

 
BHK Banner
 

Участие на българския поп-фолк изпълнител Васил Боянов, по-известен със сценичния си псевдоним Азис, бива отменено от организаторите след хомофобска кампания, подета от местния вестник Yeni Akit. Появата на Азис е била планувана за 19 септември на фестивал в Бурса, Турция като част от Balkan Fair, организиран за седми път от община Кестел.

В статията на консервативното издание се отправят остри нападки срещу сексуалната ориентация на изпълнителя и общината, която е организатор на събитието. След като новината набира популярност в консервативната мюсюлманска общност, общината отменя участието на Азис и на негово място кани друг известен български поп-фолк изпълнител – Тони Стораро.

Yeni Akit е проправителствен ежедневник, в който много от материалите имат влияние върху турското правителство. Вестникът е известен и с това, че често отразява новини и материали, противопоставящи се на правата на жените и ЛГБТ общността.

Азис е човек, който многократно показва своята подкрепа и застъпничество за правата на ЛГБТ общността и ромската общност. Въпреки това негови представяния и проекти често биват осъждани от  от консервативни групи в България и на Балканите.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина