Русия няма да бъде допусната до участие в Евровизия 2022

Организаторите на „Евровизия“ отстъпиха от решението си да разрешат на Русия да участва в конкурса тази година след нахлуването на страната в Украйна.

В четвъртък (24 февруари), когато директорите на „Евровизия“ заявиха, че на Русия все пак ще бъде разрешено да изпрати участие в изключително популярния конкурс, се стигна до широко обществено недоволство. Съобщението дойде само няколко часа след като Русия започна „пълномащабно нахлуване“ в Украйна, което предизвика международен протест.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Въпреки това Обществената радиотелевизионна компания на Украйна (UA:PBC) призова EBU да забрани на Русия да участва в конкурса, позовавайки се на опасения, че руската телевизия разпространява „политическа пропаганда“ за руската инвазия в Украйна. „Евровизия“ бе подложена на критики, че е позволила на Русия да се състезава въпреки инвазията в Украйна. Обратът идва, след като в четвъртък съюзът първоначално защити решението си да позволи на Русия да се състезава, описвайки „Евровизия“ като „неполитическо културно събитие„.

В петък (25 февруари) Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който продуцира конкурса „Евровизия„, обяви, че Русия няма да бъде допусната до участие.

Съюзът заяви, че изпълнителният му съвет е взел това решение, след като е получил препоръка от управителния си орган. Тази препоръка е „основана на правилата на събитието и ценностите на EBU„, се казва в изявлението на EBU.

Украйна беше потопена в извънредно положение в ранните часове на четвъртък сутринта, когато руският президент Владимир Путин обяви, че ще започне „специална военна операция“ в изненадващо телевизионно изявление. Това, което се случи, беше пълномащабно нахлуване. Съобщава се за жертви сред цивилното население, а безброй хора напуснаха страната и домовете си, за да стигнат до безопасни зони.