Действие

Sofia Pride Film Fest: Отменена прожекция след демонстрация от привърженици на крайнодесни партии

Снощи, 10 юни, атмосферата пред кино Одеон в София беше изпълнена с напрежение и страх.

ЛГБТИ организацията „Действие“, част от организационния комитет на София Прайд и организатор на ежегодния София Прайд Филм Фест, беше изправена пред поредния акт на омраза, когато прожекцията на номинирания за Оскар филм „Близо“ беше принудително отменена заради група демонстранти от ПП „Възраждане“ и други десни сили. Инцидентът се разви в условията на липса на намеса от страна на полицията, въпреки наличната информация за подготовка на протеста.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Хомофобски скандирания и плакати, изпълнени с дезинформация в центъра на София.

Близо“ – въздействащ филм, разглеждащ пресечната точка на приятелството и любовта, идентичността и независимостта, разбитото сърце и изцелението. Въпреки, че филмът е имал редица прожекции в България, включително и на 27 Международен София Филм Фест, избирателите на определени политически сили чак сега разбират за неговото съществуване. Демонстрацията на крайнодесните привърженици направи влизането в киното не само опасно, но и на практика невъзможно.

За да се гарантира безопасността и сигурността на посетителите на прожекциите, присъствието на полицията на подобни събития е от решаващо значение. За съжаление в този случай очевидци съобщават, че полицията не е предприела необходимите действия за предотвратяване на този акт на омраза, което е довело до злощастното отменяне на прожекцията. Липсата на проактивни мерки от страна на правоприлагащите органи не само застраши безопасността на присъстващите, но и позволи на демонстрантите да поддържат с хулиганската си проява.

Отмяната на прожекцията на „Близо“ бе последвана и от заплахи от страна на демонстрантите да попречат и на бъдещи събития, част от София Прайд Филм Фест. Тяхното намерение да щурмуват следващите прожекции и събирания само подчертава спешната необходимост да се обърне внимание на нарастващата вълна от нетолерантност и фанатизъм в обществото и да се води борба с нея.

Пред лицето на изпитанията устойчивостта на организаторите и поддръжниците на София Прайд Филм Фест остава непоколебима. Отмяната на прожекцията на филма „Близо“ в кино „Одеон“ служи като тревожно напомняне за постоянните предизвикателства, пред които е изправена ЛГБТИ+ общността. Инцидентът подчертава необходимостта от проактивни мерки от страна на правоприлагащите органи за защита на правата и безопасността на лицата, посещаващи събитията.

Това е призив за действие към цялото общество да се обедини срещу омразата и дискриминацията, като гарантира, че събития като София Прайд Филм Фест ще продължат да процъфтяват като безопасни пространства за отбелязване на разнообразието, насърчаване на равенството и насърчаване на културата на приобщаване.

Позицията на София Прайд:

След агресивен протест, обявен от Кристиян Шкварек вчера, прожекцията на филма “Близо”, част от София Прайд Филм Фест, беше отменена от организаторите поради съображения за сигурност. Тълпа протестиращи влезе в киното, започна да снима лицата на зрителите отблизо, да крещят срещу тях „педофили“ и да всяват страх у тях и у персонала.

Да възпрепятстваш прожекция на филм с насилие и агресия не е форма на законен протест. Бездействието на полицията в случая е още по-стряскащо. Нека не се заблуждаваме в целите на подобни провокации. Те искат да ни изтикат в килера и да всеят страх в общността ни. Този фашизъм няма място в една демократична държава, член на ЕС. Дори да не подкрепяте София Прайд, сега е моментът да присъствате на шествието следващата събота, 17 юни.