Сексуалната ориентация вече е защитен признак в Наказателния кодекс

На днешното си заседание, 28 юли 2023 г., Народното събрание прие Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се предвиждат по-тежки наказания за престъпления, извършени с мотив сексуалната ориентация на пострадалото лице.

Сред престъпленията, които ще се наказват по-тежко са:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
  1. Убийство (чл. 116, ал. 1, т. 11)
  2. Телесна повреда (чл. 131, ал. 1, т. 12)
  3. Отвличане (чл. 142, ал. 2, т. 9)
  4. Противозаконно лишаване от свобода (чл. 142а, ал. 3, т. 3)
  5. Проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза чрез средствата за масова информация (чл. 162, ал. 1)
  6. Употреба на насилие срещу другиго или повреда на имота му (чл. 162, ал. 2)
  7. Участие в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти (чл. 163, ал. 1)
  8. Съзнателно попречване на някого да постъпи на работа или принуда да напусне работа (чл. 172, ал. 1)
  9. Противозаконно унищожаване на чужда движима или недвижима вещ (чл. 216, ал. 5, т. 4)
  10. Явно подбуждане към извършване на престъпление чрез проповед пред множество хора чрез разпространяване на печатни произведения или по друг подобен начин (чл. 320, ал. 3).

Това е първата значима законодателна промяна в полза на ЛГБТИ+ хората в България след приемането на Закона за защита от дискриминация през 2004. Освен него, след падането на комунистическия режим, на практика единствените други промени са изравняването на възрастта за съгласие през 2002 и добавянето на „смяна на пола“ в защитените признаци в ЗЗДискр. през 2015.

Добавянето на сексуалната ориентация като защитен признак в НК стана възможно след много години работа и обществен натиск от страна на ЛГБТИ+ организациите в България, международни и европейски институции и множество активисти и общественици. За тази промяна настояваше и София Прайд още от първото си издание през 2008 г. – годината, в която в Борисовата градина с откровено хомофобски мотиви е убит студентът Михайл Стоянов. Това е най-трагичният случай на престъпление от омраза на основата на предполагаема сексуална ориентация. Разследването му и присъдите биха били различни при наличието на приетите днес промени. По-ефективно разследване щеше да има и на побоя над Галя Петкова в София през 2019 г., нападението и унищоженото имущество на Рейнбоу хъб през 2021 г., както и нападението и осуетяването на прожекциите на филма Близо в София и Варна.

За първи път предложение за по-тежки наказания за убийство и тежка телесна повреда  с подбуди, основани на сексуалната ориентация, имаше в предходния парламент тази година. Тогава вносители бяха Министерство на Правосъдието, както и група народни представители от ПП и ДБ, но времето и политическата воля не стигнаха за тяхното приемане.

За разлика от тях, днешните промени включват много повече престъпления и бяха приети с гласовете на Продължаваме промяната-Демократична България, ГЕРБ и ДПС. Това става възможно след интензивната работа и многобройните срещи, които организациите ГЛАС, БХК, Действие и Билитис проведоха с представителите на тези политически партии. Работата с тях ще продължи с цел реализиране и на другите стратегически цели на ЛГБТИ движението в България.