Расате е признат за виновен за нанасяне на телесна повреда при атаката над Rainbow Hub

Софийски апелативен съд отмени присъдата на Софийски градски съд и призна Расате за виновен в нанасяне на лека телесна повреда, като му наложи наказание „пробация“ за срок от 6 месеца. Едновременно с това го осъди да плати на Глория Филипова обезщетение с размер на 2000 лв. за претърпените от нея неимуществени вреди. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

През целия процес, защитната теза на г-н Расате беше, че хората, намирали се в Rainbow Hub по време на „посещението му“ сами са унищожили наличното имущество, за да го натопят, тъй като е известен. Лично за мен това беше дълга и трудна битка, която все пак е с една крачка по-напред към справедливостта.“ коментира адвокат Петкова.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След няколко заседания и изслушване на страните Софийски градски съд го оправда по квалифицирания състав, както и по обвинението за лека телесна повреда, като осъди Расате по основния състав и го освободи от наказателна отговорност, налагайки му наказание глоба в размер на 3000 лв. След протест на Софийска градска прокуратура и по жалби на частното обвинение и защитата, делото премина пред въззивната инстанция – Софийски апелативен съд, който се произнесе днес, съобщава адвокат Силвия Петкова.

Припомняме, че на 30-ти октомври  2021 около 18:00 общностна среща в Rainbow Hub бива прекъсната от група мъже и жени, предвождани от Боян Расате, който по време на атаката е кандидат за президент. За минути вандализират пространството, унищожават техника и мебели, а самият Расате удря активист на фондация „Билитис“Глория Филипова.

Ден по-късно по време на протест във връзка с атаката Централната избирателна комисия свали имунитета на Боян Расате, поради наличните доказателства за че той е сред извършител на вандалската проява в Rainbow hub, а Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кандидата за президент за хулиганство с особена дързост и цинизъм, както и за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Глория Филипова.