ЦИК свали имунитета на Боян Расате след атаката в Rainbow Hub

 
BHK Banner
 

Централната избирателна комисия свали имунитета на Боян Расате, който той имаше като кандидат за президент. До това се стигна след като главният прокурор поиска отнемане на имунитета на националиста заради наличните доказателства, че той е сред извършител на вандалската проява в Rainbow hub.

Решението на ЦИК бе прието с 11 гласа „за“.

Делото е образувано за това, че на 30 октомври Расате в съучастие с други неустановени лица, е „извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост“.

Прокуратурата обявява, че събраните доказателства са достатъчни за привличане към наказателна отговорност на Расате.

Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей“, се казва в съобщението на прокуратурата.В понеделник вечерта пред Съдебната палата в София се проведе и протест срещу хомофобията „Не на омразата“, провокиран от станалото в Rainbow Hub.“Нападението срещу ЛГБТИ общностния център „Рейнбоу Хъб“ е не просто вандалски акт, то е фашистка атака срещу правото ни на съществуване. Излизаме на протест. Ние сме тук. Ние сме живи. Ние няма да мълчим. Ние няма да се предадем. Ние ще се борим за правото си да дишаме, крачим, работим, сънуваме, обичаме в този град, в тази държава. Ние искаме да сме свободни. Ние казваме стоп. Стоп на хомофобията. Стоп на трансфобията. Стоп на фашизма. Стоп на насилието, тормоза и терора. Стоп на политическата апатия и аполитичността„, казват организаторите на протеста срещу хомофобията „Не на омразата“ пред Съдебната палата.

 

Снимка: Twitter

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина