БХК призовава за дисциплинарно производство срещу Боян Новански

Отворено писмо до членовете на ВСС във връзка с изявленията на члена на съвета Боян Новански от 7 юли 2022 г.

БХК призовава за дисциплинарно производство срещу Боян Новански в отворено писмо до членовете на Висшия съдебен съвет във връзка с коментарите му по адрес на Българския хелзинкски комитет и неправителствените организации на заседанието на съвета на 7 юли.

На заседанието за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев в четвъртък миналата седмица, 7 юли 2022 г., членът на ВСС Боян Новански си позволи публично да заяви, че висшите магистрати, в това число главният прокурор, не дължат на организациите на гражданското общество уважение.  За орган като ВСС, така и за човек като г-н Новански, който е на публична длъжност, подобно поведение не е допустимо. А на фона на делегитимацията на съвета – не е и търпимо.“ коментират в социалните мрежи от БХК.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Както за орган като ВСС, така и за човек като г-н Новански, който е на публична длъжност, подобно поведение не е допустимо. А на фона на делегитимацията на съвета – не е и търпимо. Подобни груби и унизяващи нападки към най-голямата и най-старата гражданска организация за защита на правата на човека в България, единствено позорят ВСС и му придават пред обществото облик на лишен от порядъчност. Въпреки присъствието в него и на почтени и достойни магистрати. Така този съвет вече не чертае само публичния си образ с вредите от бездействието си, когато се изнасят съмнения за корупция и търговия с влияние в съдебната власт, а и с действията на членовете си.

Цялото отворено писмо може да прочетете на сайта на БХК.