Еднополовите двойки в България могат да посочат, че живеят заедно в преброяването на населението!

Еднополовите двойки, които живеят заедно (самостоятелно или с деца) могат да се отбелязват като едно домакинство в националното преброяване, което започна на 7 септември и ще продължи до 3 октомври! Фондация GLAS стартира кампания с видео клип с участието на любимата актриса на много българи – Марта Вачкова.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В преброителната карта всеки може да посочи партньор/ката си, като това важи за всички без значение от техния пол. Това означава, че ще можете да се преброите като еднополова двойка, живееща „в съжителство без брак“.

За целта ще е необходимо да посочите човека, с който живеете на семейни начала като партньор/ка. Тези данни ще бъдат използвани само за целта на преброяването и няма да са публични. Както вашата, така и самоличността на посоченото от вас лице, с което живеете на семейни начала, ще останат анонимни. Обект на преброяване са всички лица, които пребивават на територията на страната, независимо от тяхното гражданство и статут. Това означава, че ще може да преброите своя партньор, дори той/тя да не са български граждани.

От фондация GLAS призовават: „Направете го! Участието ни е важна стъпка към равни права, защото резултатите от преброяването ще бъдат основа на законодателни и управленски решения в следващите десет години. Чрез преброяването можем да заявим на държавата, че съществуваме и че нашият живот и близките ни имат значение.“

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване в България. То се провежда веднъж на 10 години и обхваща населението, живеещо постоянно на територията на страната. Преброяването е задължително за всички, които живеят постоянно на територията на България, независимо дали са български граждани.

Повече информация – www.tuksme2021.bg

Онлайн преброяване до 17 септември – www.e-census2021.bg