Агитки провалиха премиерната прожекция на „Близо“ във Варна

Крайнодесни агитки и привърженици на ПП „Възраждане“ блокираха втора прожекция на филма „БЛИЗО“

23 юни, Варна, премиерната прожекция на втория филм на Лукас Донт. Първата прожекция на „БЛИЗО“ трябваше да се състои от 19:00 в Фестивален и конгресен център. Зрителите са били посрещани и по-късно блокирани в културния център от агитки и привърженици на крайнодесни политически сили. По сведения на очевидци и потърпевши от поредната демонстрация на агресия и омраза, демонстрантите са били около 200, сред които много малолетни и непълнолетни лица.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Полицията на място не е предприела необходимите мерки за превенция на ескалация на напрежението и се стигнало до физическа агресия от страна на демонстрантите. Няколко човека, които успяват да си извикат такси и излизат през задния вход на културния център биват обградени, обиждани и бутани от агитките.

На кадрите, споделени във Facebook може да видите летящи предмети и скандирания от страна на привържениците на десни и неонацистки политически сили. Напомняме, че техни съмишленици успяха да осуетят първата прожекция на филма по време на тазгодишния Sofia Pride Film Fest.

Тук в центъра на Варна се скандира „Пед#ли, умрете!“ Полицията смята това за „мирен протест“ и не реагира!“ споделя Татяна Кристи в социалните мрежи.

Късно снощи организационният комитет на София Прайд излезе с позиция срещу поредния брутален акт на омраза и ЛГБТ-фобия, като призова правителството и местната власт, както и Районна прокуратура Варна да вземат незабавни мерки срещу това нетърпимо за правовата държава насилие и грубо нарушаване на основни човешки права.

По непотвърдена информация представители на ПП „Възраждане“ са принудили кина в по-малки областни градове да премахнат филма „БЛИЗО“ от програмите си.