Позицията на София Прайд след поредната осуетена прожекция на филма “Близо”

След поредния брутален акт на хомофобия, този път в морската столица Варна, комитетът на София Прайд излезе с официална позиция.

Организационният комитет на София Прайд остро осъжда попречването на мирното протичане на прожекцията на филма „Близо“ във Варна днес, 23 юни 2023 г. Това се случи след явна агресия от протестиращи и закани с насилие, несъвместими с понятието за мирно събиране. Съгласно българската Конституция и международното право със защита от закона и публичната власт се ползва само мирното събиране.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Отговорността за този развой на събитията е на Областната дирекция на вътрешните работи, която не противодейства на вербалната и физическа агресия, както и на кмета на община Варна, който бездейства да упражни правомощията си да прекрати протеста, съгласно нормите на Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Призоваваме правителството и местната власт, както и Районна прокуратура – Варна, да вземат незабавни мерки срещу това нетърпимо за правовата държава насилие и грубо нарушаване на основни човешки права. Българските власти дължат защита на мирните събрания и дължат да противодействат на дискриминационното насилие, включително на основата на сексуална ориентация.