Как може да съдействате в борбата на чернокожите срещу расизма

Новината за смъртта на Джордж Флойд, който почина след като бял полицейски служител коленичи върху врата му за цели седем минути, разтърси света и подпали повторно огъня на Black Lives Matter движението в САЩ. Междувременно, чернокожият транс мъж Тони МакДейд също бе директно застрелян и убит от полицаи, след обвинение в убийство, въпреки липсата на насилствена реакция. За чернокожите, без значение от сексуалната им ориентация, подобни истории са ежедневие. Огромен брой от тях са били жертви на полицията от векове. Единствената разлика е, че интернет дава повече гласност на тези истории повече от всякога през последните години.

Полицейското насилие към протестиращите срещу систематичния расизъм също не е нищо ново. Поддръжниците на Black Lives Matter движението организират протести срещу полицейското насилие от 2014 година насам. Преди това чернокожите са молили полицията многократно да не прибягва до убийства, но тези усилия са били посрещани със сълзотворен газ, гумени куршуми и насилие. Също както ЛГБТ+ движението се движи напред с помощта на множество хетеросексуални съюзници, чернокожата общност се нуждае от съюзници от всички раси. Ако искате да съдействате в борбата им срещу расизма, може да предприемете следните действия:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Изисквайте справедливост:

Най-лесното, което съюзниците могат да направят е да подпишат петиции, насочени към политически представители и изискващи справедливост за смъртта на Джордж Флойд и Тони МакДейд. Една от тези петиции, изискваща наказание за четиримата полицаи, участвали в убийството на Джордж Флойд, вече бе подписана от над 10 милиона души. Друга петиция, свързана с убийството на Тони МакДейд, е подписана от повече от 600 хиляди души и се нуждае от още подписи.

Протестирайте:

Ако се чувствате в безопасност, може да се присъедините към протест във вашия регион. На 6-ти юни от 16:00 часа в София на ул. Витоша до метрото на НДК ще се проведе протест в солидарност към Black Lives Matter движението и ромите, които също са чести жертви на расова дискриминация. Повече информация за събитието може да намерите тук.

Направете дарение:

Ако може да си го позволите, съществуват много чернокожи организации, които се нуждаят от дарения в тези трудни времена. The Minnesota Freedom Fund, която събира средства за освобождаването на арестувани протестиращи е една от тях. The Black Visions Collective е организация, бореща се за равните прави на чернокожите куиър и транс хора.

Образовайте себе си и околните за това какво означава да си анти-расист:

В днешните времена не е достатъчно да не си расист. По-важно от всякога е да изразяваме гласно позицията си срещу расизма. Ако не сте сигурни какво означава това или не се чувствате достатъчно компетентни да говорите за тези проблеми, прочетете книгите „How to Be an Antiracist“ на Ibram X Kendi и „Back to Black“ на Kehinde Andrеws. Разбира се, съществува и друга полезна литература по темата. Споделяйте наученото с приятелите си, не си премълчавайте, когато ги чуете да се изказват неинформирано и проведете спокоен диалог.

Поемете отговорност за действията си в социалните медии:

Журналистката Пола Акпан наскоро написа: „Изключително изтощително е да си чернокож човек в интернет в момента“. Внимавайте, когато споделяте видео материали, показващи насилие над чернокожи, без предупреждение. Обмислете какви материали споделяте и от кои източници ги споделяте. Расистите в социалните медии трябва да поемат отговорност за действията си, но има начини това да се случи и без да популяризираме посланията им на омраза. Можем да ги докладваме или да информираме работодателите им, когато е възможно. Ако не сте сигурни кое е окей да споделите, най-добре е да разчитате на гласа на потиснатите т.е. чернокожите. Споделяйте постовете и статиите им.

Покажете на чернокожите си приятели, че ги обичате и подкрепяте:

Не забравяйте да се свържете с чернокожите си познати и приятели, така както го правите, когато ситуацията е по-спокойна. Не е нужно да си говорите за расизма и насилието. Някои чернокожи предпочитат да не говорят за това в момента, въпреки че темата доминира световните медии. Ако пък имат желание да говорят за това, изслушайте ги търпеливо и използвайте споделения им опит като средство за личното ви развитие.