ПРАВОЗАЩИТНА ОРГАНИЗАЦИЯ СЪБИРА ИНТЕРВЮТА С БЪЛГАРСКИ ЛГБТИ СЕМЕЙСТВА

Нашите приятели от Фондация „Ресурсен център Билитис“ търсят да интервюират ЛГБТИ семейства от цялата страна.

Ако сте семейство на лесбийки, гей мъже (със или без деца), самотен ЛГБТИ родител с дете, или поне един член от семейството ви е транс или интерсекс човек, и искате да помогнете за реализирането на първото проучване на състоянието на така наречените „Rainbow Families” в България, свържете се с фондацията, за да се срещнете за едно приятелско интервю, в което да разкажете за живота си като ЛГБТИ семейство. Интервюто не изисква споделяне на лични данни, но ще запишат вашата възраст, образование, професия, самоидентификация на основа пол и сексуална ориентация и вид населено място, в което живеете (голям град, малък град и т.н.)

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Българските ЛГБТИ семейства биват пренебрегвани не само от конституцията, но и от институциите, медиите и цялото публично говорене. Това, че за тях се говори много рядко не означава, че те не съществуват. Чрез участието си в проекта „Rainbow Families”, подкрепен от ИЛГА Европа, Фондация „Ресурсен център – Билитис“ се стреми да покаже, че въпреки невидимостта в общественото пространство, ЛГБТИ семействата съществуват и животът им всекидневно бива засегнат от предразсъдъците и неосведомеността във всички възможни сфери – от работното място и здравеопазването, до връзките им с близките и приятелите.

С какви конкретни проблеми се сблъскват членовете на ЛГБТИ семействата в България, какви трудности имат във всекидневния си живот, как отглеждат децата си, какви институционални пречки срещат и какви са стратегиите им за справяне с тях? Помогнете тези въпроси да получат отговор и да бъде показано на обществото, че ЛГБТИ семействата не са фикция, която пребивава единствено във филмите, а са реални, те са тук и сега, в България, и имат спешна нужда от същите права като семействата, които са признати от закона.

Ако имате желание да помогнете, можете да се свържете с ръководителката на проекта Глория Филипова на адрес g.filipova@bilitis.org или bilitis@bilitis.org.