Проучване показва, че шокиращо голям брой престъпления от омраза не се докладват

Мнозинството от жертви на престъпления от омраза, извършени по хомо и трансфобски подбуди, не подават сигнал в полицията, защото  нямат доверие в органите на реда, показва ново проучване в Обединеното кралство.

В стремежа си да подчертае тревожното нарастване на броя на престъпленията от омраза и инцидентите срещу ЛГБТИ+ общността, проучването разкрива някои потресаващи истини.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Според доклада, поръчан от фондацияVodafone, 68% от хората от ЛГБТИ+ общността твърдят, че през изминалата година са били обект на престъпление от омраза заради сексуалната си ориентация или половата си идентичност.

Други 27% са заявили, че са претърпели физически наранявания в резултат на нападение, провокирано от омраза, а 65% са съобщили, че са били словесно малтретирани или осмивани.

75 % от тези жертви са заявили, че никога не са съобщавали в полицията за престъпление от омраза.

Малко повече от половината (53%) от анкетираните са заявили, че според тях инцидентът е бил твърде незначителен, за да бъде докладван, а 42% са заявили, че не вярват полицията да приеме сигнала им сериозно или да направи нещо по въпроса.

В онлайн проучването са получени резултати от 10008 възрастни на възраст над 18 години от ЛГБТИ+ общността.

То съвпада с обявяването на Zoteria – приложение, създадено от фондация Vodafone, което предлага помощ и съвети на засегнатите от престъпления от омраза. То също така дава възможност на хората да съобщават за инциденти, свързани с престъпления от омраза.

This material is produced with the support of the Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the US. The opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.