Делото „Марш на гордостта“ срещу ЛГБТИК+ асамблеи завършва с оправдателна присъда

Процесът срещу осем активисти, присъединили се към ЛГБТИ+ прайда в Истанбул на 26 юни 2021 г., приключи на 8-ми февруари.

Обвинени в „нарушаване на Закон № 2911 за събранията и демонстрациите„, защитниците на правата на ЛГБТИ+ от ЛГБТИК+ асамблеите бяха оправдани по повдигнатото им обвинение, тъй като 16-ият първоинстанционен наказателен съд в Истанбул постанови решението си на последното заседание.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Както съобщава Yıldız Tar от Kaos GL, съдебният състав се произнесе на третото и последно заседание днес. Преди произнасянето на решението прокуратурата сподели окончателното си становище по обвиненията.

Позовавайки се на Всеобщата декларация за правата на човека и на Европейската конвенция за правата на човека, прокуратурата подчерта, че шествията, които не нарушават обществения ред и не включват насилие, не се наказват, дори когато администрацията не е информирана предварително за тях. Прокуратурата поиска оправдателна присъда.

След произнасянето на това становище съдебният състав е постановил, че осемте защитници на правата на ЛГБТИ+ трябва да бъдат оправдани по повдигнатото им обвинение, тъй като не са били осъществени елементите на престъплението.

В обвинителния акт срещу осемте активисти от Асамблеите на ЛГБТИК+ като доказателство за престъплението са посочени плакатът „Никога няма да ходиш сам – Асамблеи на ЛГБТИК“ и лозунгът „Не мълчи, а крещи, гей хората съществуват„. Като основание за обвинението в обвинителния акт се посочва забраната за демонстрации, издадена от Службата на подуправителя на Бейоглу.